Recension.

2021-09-21 18:30
  • Vitlökssoppa passar utmärkt till vampyrfilmer. Bild: Erika Nyman
    Vitlökssoppa passar utmärkt till vampyrfilmer.
  • Tomas Arvidsson är aktuell med ”Skräckkokboken”. Bild: Privat
    Tomas Arvidsson är aktuell med ”Skräckkokboken”.
  • Bild: Erika Nyman
Puffetikett
Dagens ETC

Hemskt goda recept i ”Skräckkokboken”

Vilken mat passar till filmer om monster och mördare? Svaret finns i ”Skräckkokboken” som precis släppts efter en lyckad kickstarterkampanj. Daniel Andrén har läst och myst.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Undvik blodig biff när du kollar på ”Raw”, soppa till ”Bad taste” är en dålig idé och servera aldrig, aldrig chokladpudding till ”Saló”.

Varningar för att äta en viss typ av mat till en viss typ av film finns det gott om. Mer sällsynt är förslag på rätter som faktiskt passar eller rentav förhöjer filmen.

Tomas Arvidsson, ena halvan av skräckpoddsduon Vargtimmen, tar sig an just detta i ”Skräckkokboken”. Goda rätter till äcklig film, helt enkelt.

Upplägget är filmkvällar, där tre skräckfilmer på samma tema presenteras.

Det kan handla om en subgenre, ett land eller ett årtionde och till detta följer ett recept på en passande maträtt. En del kombinationer känns givna, som ”Vampyrer & vitlökssoppa” eller ”Kannibaler & kroppkakor”, medan andra är mer oväntade. Vad sägs om ”Home invasion & Pytt i panna”, ”Stephen King & skaldjursrolls” eller ”Hemsökta hus & smördegs­piroger”?

Men även de mest aparta parbildningarna får rimliga förklaringar i boken. Ta exempelvis ”Body horror”, en subgenre fokuserad på kroppsliga förändringar och allmänt slafs. En grumlig gryta skulle inte vara optimalt till det, menar författaren, som erkänner sig vara aningens äckelmagad: ”Tanken med kvällen är att nästan vara övertydlig med att särskilja maten du äter från vad du ser”. Voilà: En fräsch caesarsallad!

Eller ”Remakes & chili” där chiligrytan beskrivs som något går att göra om och förnya i oändlighet eftersom ”strävan mot ursprungsvarianten brukar avta när det inte låter så gott med tequila, chili och vitlök i en gryta för att dölja smaken av härsket kött”.

Texterna om såväl mat som film är både lättsamma och intresseväckande. De skapar en fin kontrast till det genretypiska gotiska rubriktypsnittet och de, i kokbokssammanhang, ovanligt arrangerade matbilderna. Den som tycker att skräck och mat ska hållas åtskilda kan vara lugn – det blir aldrig mer skrämmande än ett skivomslag från valfri hårdrocksgrupp på 80-talet. Mest mys, alltså! Ta bara en sådan sak som att det till varje recept medföljer tips på lämplig matlagningsmusik. Det borde alla kokböcker ha.

Läs vidare på nästa sida: Recept: Zombier & ugnsbakad blomkål

Skräckkokboken

Tomas Arvidsson

Förlag: Swedish Zombie

Utgivningsdag: 24 september