Kultur & Nöje.

2021-03-25 19:20
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Här är veckans kulturtips

Andres Lokko tipsar om postapokalyptisk reggae och en ny brittisk radioserie.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Post-apo­kalyptisk roots reggae

Singel

Veckans tveklöst starkaste post-apokalyptiska roots reggae i modern tappning står Jamaicas Chronixx för med den utmärkta singeln Safe n Sound. Finns på valfri streamingtjänst

Gastkramande ghanesiskt musikdokument

Album

Likt en nutida Alan Lomax börjar den amerikanska musikproducenten Ian Brennans internationella fältinspelningar alltmer utgöra ett ganska makalöst livsverk, både musikaliskt och som ett belysande missionsarbete för mänskliga rättigheter.

Efter projekt där han spridit musik skapad av överlevare från etniska rensningar i Rwanda, fängslade i Malawi, vietnamesiska krigsveteraner och Tanzanias albinos har han tillsammans med sin fru – filmskaparen Marilena Umuhoza-Delli – begett sig till norra Ghanas ”häxläger”. Resultatet är albumet Witch Camp: I’ve Forgotten Now Who I Used To Be.

Skälen till att de kvinnor som lever i dem beskylls för att vara häxor saknar förstås grund – det räcker med att drabbas av psykisk ohälsa eller funktionsvariationer för att förföljas, stämplas som häxa och till och med avrättas.

Inga av artisterna nämns vid namn. Anonymitet var de medverkandes främsta krav för att låta Brennan trycka på ”rec”. Instrumenteringen är väldigt primitiv: kvistar, burkar, tumpianon, enkla sträng­instrument. Sångerna framförs – och komponeras – spontant i stunden på lokala språk. Man behöver inte förstå orden för att känna innebörden.

I avslutande ”Left to live like an animal” förstår jag inte ens riktigt vad det är jag lyssnar på - eller vad som sker. Det är helt upp till ens mörkaste farhågor och egna rädslor att bara gissa.

Du kan ta del av inspelningarna på valfri streamingtjänst.

Betydelsen av ordet sjutton

Radio

Laura Barton är en av Storbritanniens mest underskattade – och ofta självutlämnande – musikskribenter. För många år sedan hade hon en återkommande kolumn i The Guardian där hon analyserade poplyrik och i hennes nya radioserie Laura Barton’s Notes on Music för BBC tar hon sina djupt personliga tankar till en ny plattform. Det första avsnittet behandlar ordet ”seventeen” och dess föränderliga roll i popmusiken.

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.