Kultur & Nöje.

2020-11-20 14:31
  • Sångaren Tim Burgess anordnar  lyssningspartyn på Twitter. Bild: Shutterstock
    Sångaren Tim Burgess anordnar lyssningspartyn på Twitter.
  • Tim Burgess har tidigare varit ledsångare i rockbandet The Charlatans. Bild: Masao Nakagami
    Tim Burgess har tidigare varit ledsångare i rockbandet The Charlatans.
  • Tim Burgess. Bild: Press
    Tim Burgess.
Puffetikett
Dagens ETC

Hans lyssningspartyn på Twitter gör succé

Pandemin fortsätter och suget efter att få träffas i grupp och lyssna på musik blir allt starkare. I Storbritannien arrangeras sedan en tid tillbaka lyssningspartyn på Twitter för att lindra längtan efter konserter och uteliv.

Bakom projektet står Charlatans sångare Tim Burgess.

”I mars sade jag på skoj att jag kunde hålla på till i jul, men nu känns det som det kan fortsätta längre än så.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Twitter dras som andra stora sociala medier med dåligt rykte. Tonen är ofta hätsk och oförmågan att hålla rent från såväl desinformation som grov rasism har lett till kraftig kritik.

Men detta är naturligtvis inte allt Twitter kan vara. Sedan i mars i år, när Storbritannien stängdes ned i ett försök att stoppa coronapandemin, har popbandet Charlatans sångare Tim Burgess arrangerat så kallade lyssningspartyn på Twitter under namnet Tim’s Twitter Listening Parties. Och det har blivit succé.

I grunden liknar det ungefär hur det ser ut på svenska Twitter under varenda delfinal av Melodifestivalen: Människor twittrar kommentarer till musik i realtid, som ett sätt att umgås. Men Tim Burgess väljer ut album, och får människor som var med att bidra med berättelser kring låtarna.

Allt började med en tweet

I stort sett varje kväll sätter deltagarna gemensamt på samma album och lyssnar.

Artister har delat med sig av sina personliga minnen, grälande bandmedlemmar har försonats kring lyssnings­partyn – och många tusen fans har umgåtts virtuellt i en tid utan konserter och festivaler.

Allt började egentligen redan i september 2011, med en tweet från Tim Burgess: ”Jag har en idé, vi borde lyssna på ett av våra album tillsammans, synkroniserat – vi kan prata om det och så.”

Då handlade det om The Charlatans, bandet Tim Burgess, i dag 53 år, varit med i sedan nästan allra första början 1988. De fick sina första stora hits som en del av den så kallade Manchesterscenen runt 1990, även om de inte var baserade i staden.

Sedan dess har Tim Burgess ordnat lyssning av alla Charlatans album och hans egna soloalbum några gånger var – men det var i mars 2020 som det hela verkligen tog fart.

– I början gick jag igenom min telefonbok och frågade alla jag kände, säger Tim Burgess från hemmet på landsbygden i Norfolk på engelska östkusten.

– Jag förstod att om det skulle bli något större av det så kunde det inte bara vara folk jag kände. Men givetvis såg jag till att fråga mina favoriter, som New Order, Chemical Brothers och andra underbara artister jag gillar.

”Kan hänga i soffan”

Logistiken växte snabbt Tim Burgess över huvudet. Den första tiden arbetade han tio timmar per dag med att få ihop allting.

– Men det blev ändå kaos och dubbelbokningar. Allt var nedskrivet på olika papperslappar. Nuförtiden är det folk som hjälper mig.

Det är ingen ekonomi i projektet, säger Tim Burgess.

– Det är ingen som betalar mig för att jag lyfter fram deras musik.

Att det trots all uppmärksamhet initiativet har fått i Storbritannien ändå fortsatt vara i ett så enkelt format tycker Tim Burgess bara är bra.

– Folk har varit på mig om att göra om det till livesändningar på Facebook eller Instagram. Men jag gillar det som det är. Artisterna kan vara sig själva och hänga i soffan hemma och twittra. Varför blanda in kameror?

Att det inte alltid är de största stjärnorna, sångarna och sologitarristerna, som är med och berättar tycker Tim Burgess bara är bra.

Han nämner Dave Rowntree, trummis i Blur, och gitarristen Paul ”Bonehead” Arthurs från Oasis.

– De fick ge sin sida av historien. Dave Rowntree hade en massa bilder, och Bonehead hade berättelser som ingen hade hört innan.

Hundratals lyssningar

Tim Burgess har arrangerat över 500 lyssningar sedan i våras. Tidigt på kvällen väljer han ut ett nytt album, och den sena tiden är vikt för gamla klassiker, oftast brittiska och oftast från 1980- och 1990-talen.

Tim Burgess eget bästa minne från det gångna året var när hans vänner The Chemical Brothers  gjorde albumet ”Exit Planet Dust”, röjig elektronisk dansmusik från 1995 där Tim Burgess själv medverkar på ett spår.

– Det var mitt under den värsta nedstängningen, och folk stod och rejvade i sina lägenheter och postade filmer på det, det var fantastiskt.

Förenade bandmedlemmar

Ett annat minne rör New Order, vars nuvarande medlemmar och före detta basisten Peter Hook sedan flera år knappt talar med varandra. Utom när Tim Burgess ordnar lyssningsparty.

Trummisen Stephen Morris gjorde två av New Orders album, och sedan bad Peter Hook att få göra de båda album de släppte som Joy Division.

– Och då ville Stephen också vara med. Alla vet ju att de varit osams de senaste åren, men att de ändå kan enas kring album de gjorde tillsammans för länge sedan är så fint.

I maj släppte Tim Burgess sitt femte soloalbum, ”I Love the New Sky”. Han skriver all musik på akustisk gitarr hemma i Norfolk, fast albumet är pianobaserat.

– Jag spelar inte piano själv, men transponerade alltihop till piano.

Samarbete med Timothy Lewis

På ”I Love the New Sky” har Tim Burgess bland annat samarbetat med den walesiske musikern Timothy Lewis, mer känd som Thighpaulsandra och med ett förflutet i bland annat Spiritualized och Coil. I dag är han tekniker i studion Rockfield i Wales dit Tim Burgess återvänt för första gången på 25 år.

– Jag uppskattar att han alltid säger vad han tycker, säger Tim Burgess. Jag har alltid minst två håll som mina låtidéer kan ta, och då är det bra med någon som har en tydlig åsikt.

Han är redan igång med att skriva nytt material, och har fem låtar klara för inspelning. När det kan bli av är dock osäkert.

– Det var meningen att jag skulle tillbaka till Rockfield i början på november, men de hade stängt ned igen i Wales.

Det måste vara väldigt frustrerande?

– Det är det. Det är en mörk tid för oss.

– Det är hårt för barnen också. Ingen skola på sju månader, säger Tim Burgess som berättar att han undervisat sin son hemma under hela pandemin.

Planer på bok

Tim Burgess har tidigare gett ut tre böcker. Nu är han på väg att ge ut en fjärde om Tim’s Twitter Listening Parties.

– Det kommer att bli ett mellanting mellan en coffee table-bok och en tjock inbunden bok, säger han.

– Jag har inte gått ut med det till någon annan än, men den är under arbete.

Hur länge tror du att du kan fortsätta med lyssningspartyn på Twitter?

– I mars sade jag på skoj att jag kunde hålla på till i jul, men nu känns det som det kan fortsätta längre än så.

Ett par veckor efter vår intervju postar Tim Burgess en bild på en skylt med texten ”Recording studio in use”, utan att kommentera. Så kanske har han lyckats ta sig dit.

Tim Burgess

Gör: Sångare i The Charlatans och soloartist, författare, arrangör av Tim’s Twitter Listening Parties

Bor: På landet utanför den lilla staden Holt i Norfolk, England

Familj: Son på sju år

Aktuell: Femte soloalbumet ”I Love the New Sky” kom i maj, nya EP:n ”The Ascent of the Ascended” är beräknad till 27 november. Tim’s Twitter Listening Parties pågår sedan i mars.

Relevanta Twitter-konton:

@Tim_Burgess

@LlSTENlNG_PARTY

#timstwitterlisteningparty