Tre frågor.

2018-04-13 16:05

”Fritt inträde ska locka en bredare publik”

Daniel Gustafsson. Översättare och ansvarig för fristadsdelen på Stockholms litteraturmässa, som hålls på Kulturhuset Stadsteatern i helgen.

Stockholms litteraturmässa arrangeras nu för tredje året. Varför behövs er mässa?

– Stockholm har ingen annan plats där författare och förläggare kan möta sin publik. Vi fyller därför ett tomrum. Vi möts av stort gensvar, där både små och stora förlag vill vara med. Genom att ha gratis inträde vill vi kunna locka också den publik som kanske annars inte hade gått en mässa för litteratur. Det är också därför vi har mässan på Kulturhuset, som ligger mitt i stan, och inte ute i någon tråkig mässhall.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vad är din bild av den svenska litteraturscenen idag?

– Den är inne i ett spännande skede, där förändringar pågår. De små och mellanstora förlagen är på väg att få en större betydelse, nu när de stora förlagen börjar dra sig tillbaka från pappersboksproduktionen, för att istället satsa på nya utgivningsformer.

På mässan har ni med flera av de fristadsförfattare som finns i landet. Det är en grupp man annars inte hör så mycket från. Hur kommer det sig?

– När fristadsförfattarna får komma till tals så handlar det nästan alltid om situationen i deras hemland och de omständigheter som har lett till att de är här. Det är nästan ingen som frågar om deras författarskap. Men de flesta av dem är igång och skriver när de är här. Vi vill därför ge dem en plattform där de kan möta den svenska litteraturintresserade publiken. Att vi tar emot författare som inte kan verka i sina hemländer är en viktig del av svensk litteraturscen idag. Det är första gången vi har satsat på att bjuda in dem, men det är något vi hoppas mycket på.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter