Kultur & Nöje.

2018-02-08 16:21
Kompositören Stephen Schwartz.  Bild: Michael A. Mariant/AP/TT
Kompositören Stephen Schwartz. 

Flera floppar – och fyra kassasuccéer

Den amerikanska kompositören Stephen Schwartz var bara 23 år när hans musikal ”Godspell”, som nu sätts upp av Malmö opera, hade urpremiär. Hans karriär som kompositör av musikaler har sedan dess gått genom både höga berg och djupa dalar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Hans verk inte har spelats så mycket här i Sverige. Men i USA är han stor. Hans musikal ”Wicked” har dessutom varit en enorm succé även i Europa, så bland den yngre publiken är han välkänd, säger Lasse Walldow, musikteaterkännare som håller föredrag om Stephen Schwartz på flera av de orter där Godspell ska framföras av Malmö Opera.

Stephen Schwartz växte upp i Pittsburgh, Pennsylvania, USA. Hans yrkesväg blev tidigt klar då han var något av ett musikaliskt underbarn.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– När han gick på gymnasiet i Pittsburgh så studerade han samtidigt piano och komposition vid Juilliard school i New York, som var en utbildning inte många antogs till, säger Lasse Walldow.

Stephen Schwartz fortsatte sin utbildning vid universitetet i Pittsburgh, där hans examensarbete var en musikal om kungasonen Pippin, som han satte upp med klasskamrater i rollerna.

Portades från repen

Efter avslutad utbildning började Stephen Schwartz försörja sig på olika småjobb i musikbranschen. Hans första stora uppdrag blev ”Godspell”, som hade urpremiär i en liten teaterlokal 1971 men som blev så populär att den flyttades till en större scen. 1976 nådde den Broadway i New York, och blev där en stor succé. Det fick producenterna att fråga efter mer vilket ledde till att hans examensarbete ”Pippin” plockades fram på nytt.

– Att det redan fanns ett färdigt verk var såklart en stor fördel. Stephen Schwartz fick i uppdrag att göra den större och byta ut en del av sångerna, säger Lasse Walldow.

Stephen Schwartz tvingades i slutändan till stora förändringar av verket, vilket han inte gillade. Han hade också synpunkter på hur Broadway i övrigt handskades med hans material.

– Det gick så långt att han blev portad från repetitionerna, för han lade sig i för mycket. Han var en ung men mycket stursk man, konstaterar Lasse Walldow.

Motigt efter alla succéer

Även ”Pippin” blev en stor framgång på Broadway. Stephen Schwartz skrev sedan musikalen ”The Magic”, som sågades av kritikerna men blev populär hos publiken. Men efter tre stora kassasuccéer på raken började det sedan gå dåligt för den unge kompositören.

– Han hade ett par riktiga floppar, berättar Lasse Walldow.

Under en tid övergick han till att skriva sånger för tecknad film, bland annat ”When you believe” från ”Prinsen av Egypten”.

Men 2003 så var det dags på nytt. Stephen Schwartz musikal ”Wicked”, där han skapat en parallellhistoria till Trollkarlen från Oz, blev en ny stor succé. Den har nu spelats över 6 000 gånger i New York och även haft framgång på andra platser i världen.

– Det har gjort Stephen Schwartz till en rik man, säger Lasse Walldow.