Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Fake views: Kontrasten mellan visionsbilder och verklighet

Glasiären, Göteborg. Den i dubbel bemärkelse genomskinliga visionen blev till något som mest påminner om ett gammalt kylskåp med fula magneter.
Glasiären, Göteborg. Den i dubbel bemärkelse genomskinliga visionen blev till något som mest påminner om ett gammalt kylskåp med fula magneter. Bild: Bild: What! och Erik Ohlson

ETC nyhetsmagasin.

Strålande sol, lekande barn, överväldigande grönska, nya stadsdelar med ett rikare djurliv än Nordens ark. Vi har alla sett dem, visionsbilderna som lovar en idyll men resulterar i en visuell mardröm. Peter Olsson från Arkitekturupproret, som arbetar för vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer, har synat några exempel från de senaste åren.

Visionsbilder, så kallade renderingar, används för att sälja in projekt till klienter och är ämnade att ge en bild av hur det kommer att se ut. Genom olika datorprogram som till exempel Photoshop har möjligheterna för hur detaljerade dessa renderingar kan bli, ökat enormt. I princip kan man skapa renderingar som stämmer precis in med det slutgiltiga resultatet. Då arkitektkontoren gärna vill sälja in just sina idéer till klienten finns dock en tendens att använda teknikens möjligheter till att försköna renderingarna till den grad att de blir direkt missvisande.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs nyhetsmagasinet digitalt en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00