Kultur & Nöje.

2018-05-22 10:33
Bild: Fredrik Sandberg/TT

ETC och Leopard är tillbaka på Bokmässan

Bokmassan återvänder till Bokmässan, där ETC och Leopard skapar en mötesplats för demokratisk debatt och aktuell, spännande litteratur.
  – Vi kallar vår scen Hoppet. Det är vad vi vill förmedla, att både politiken och kulturen bär på en kraft att förändra till det bättre, säger Andreas Gustavsson, chefredaktör på Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det var många som kom till förra årets initiativ Bokmassan, närmaste bestämt cirka 11 000 personer. Där – i ett cirkustält på Heden – arrangerade ETC och Leopard med gemensamma krafter  75 seminarier med 140 författare samt sex liveakter och en bokaffär med över 8 000 böcker. Utanför stod den kända statyn som visar hur en kvinna hytter med sin handväska mot en nazist.

– Skälet till att vi valde att ordna detta jättearrangemang var politiska, säger Moa Elf Karlén, förlagschef på Leopard.

– Det handlar om vilken typ av offentligt samtal vi vill ha i Sverige. Gränsen passerades när personer knutna till den högerextrema nättidningen Nya tider hotade författare och journalister.

”Haft bra dialog”

ETC och Leopard valde att utebli från Bokmässan på grund av att Nya tider tilläts medverka. Nu har Bokmässan bytt ledning och fattat ett annat beslut. När de högerextrema inte längre finns med bland utställarna väljer ETC och Leopard att på nytt medverka under Bokmässan.

– Under hela denna tid har vi haft en bra dialog med Bok­mässan. Trots oenighet delar vi en kärlek till böcker och läsning. Och att göra den sista helgen i september till en högtid för böcker, läsare och lyssnare. Förra året på olika platser, men i år på samma, säger Moa Elf Karlén.

Självklar samlingspunkt

– På många sätt blir det som om Bokmassan flyttar in på Bokmässan. Vi tar tanken om en mötesplats med oss. Vi kallar vår scen Hoppet. Det är vad vi vill förmedla, att både politiken och kulturen bär på en kraft att förändra till det bättre. Det blir politisk debatt och litterära samtal, säger Andreas Gustavsson, som just nu arbetar med att färdigställa programmet.

– Det jag tar med mig från Heden är att det inte går att blanda för mycket. Sveriges absolut största författare ska samsas med nischade debutanter. Det här ska bli en självklar samlingspunkt.
Andras Gustavsson tillägger:

– I fjol hade vi också Alice Bah Kuhnke på besök. Det blev ett samtal om demokrati – och om hoten mot vår demokrati. Jag hoppas att hon upprepar sin medverkan. Oavsett hur det går i valet.

ETC och Leopard för nu diskussioner med Bokmässan om olika former av samarbeten. Det kommer Dagens ETC att kunna berätta mer om inom kort.

Dagens ETC

Var:
B04:60 och B04:62

När: 27–30 sept
Vilka kommer till Hoppet?
I slutet maj släpper vi hela programmet, med ett 60-tal gäster.