Hoppa till innehållet

Recension

En nystart för Pullmans litterära magi?

I dagarna utkommer Philip Pullmans ”Boken om stoft – Lyras färd” –  en prequel till trilogin ”Den mörka materian”  vars första del utkom för 23 år sedan.
I dagarna utkommer Philip Pullmans ”Boken om stoft – Lyras färd” – en prequel till trilogin ”Den mörka materian” vars första del utkom för 23 år sedan. Bild: Bild: Jessica Gow/TT

Dagens ETC

I ”Boken om stoft” återvänder Philip Pullman till sitt parallella Oxford från trilogin om ”Den mörka materian”. Det är en barnvänlig fantasy och en bagatell i jämförelse med de tidigare mästerverken. Ändå blir recensenten Rasmus Landström glad över att återbesöka en värld befolkad av daimoner.

I år är det 23 år sedan Philip Pullman publicerade ”Guldkompassen”, den första delen i trilogin om ”Den mörka materian”. Böckerna som inte bara revolutionerade fantasygenren och gav honom Alma-priset, utan även gjorde en hel generation unga läsare frustrerade: skulle han verkligen bara skriva TRE böcker om den modiga Lyra, hennes daimon Pantalaimon och den äventyrliga Lord Asriel? I fantasy­sammanhang är det ingenting. Själv minns jag hur jag ställde trilogin i bokhyllan bredvid Robert Jordans ”The Wheel of Time” på 22 böcker (flera av dem på över 1 000 sidor) och suckade. Men Pullman var stenhård – var det slut så var det – och endast en gång doppade han tån i sin gamla fantasyvärld med en liten novell.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln