Hoppa till innehållet

Litteratur

En Bukowski i städrock

Hon har kallats för den amerikanska litteraturens bäst bevarade hemlighet. Nu ges Lucia Berlin för första gången ut på svenska.
Hon har kallats för den amerikanska litteraturens bäst bevarade hemlighet. Nu ges Lucia Berlin för första gången ut på svenska. Bild: Bild: Buddy Berlin

Dagens ETC.

Lucia Berlin var en författare som hade medkänsla med alla sina karaktärer. Såväl den rasistiska gamla tandläkaren som den prostituerade kvinnan på torken. Det är ett stort författarskap som nu introduceras på svenska, menar Dagens ETC:s Rasmus Landström.

Redan efter inledningsscenen i den första novellen i Handbok för städerskor förstår jag att Lucia Berlin är något alldeles exceptionellt. Novellen heter Angel’s tvättomat och utspelar sig i en källarlokal i New York. Ett ställe med sönderrivna linoleumgolv, gula plaststolar och tvättlödder som väller ut ur maskinerna. Där är Lucia två dagar i veckan och varje gång sitter en apacheindian i blekta Levis-jeans och stirrar på henne. Just den här dagen går han fram till henne, lägger en hand på henens axel och ger henne tre tiocentare. Lucia blir överrumplad, är på väg att tacka när hon inser att mannen är sjuk och behöver hjälp att stoppa i pengarna i tvättomaten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka helt utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per månad – mer än halva priset

Från

Du får mer än halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln