Kultur & Nöje.

2020-05-15 10:50
Dr. Alban har gjort en ny låt om coronasituationen, där han uppmanar Sverige att lyssna på Anders Tegnell. Bild: Janerik Henriksson/Claudio Bresciani/TT
Dr. Alban har gjort en ny låt om coronasituationen, där han uppmanar Sverige att lyssna på Anders Tegnell.
Puffetikett
Dagens ETC

Dr Alban om Anders Tegnell: ”Han är stabil”

”Hello Sverige, lyssna på Tegnell. Han e stabil, rak och rationell”. Så sjunger Dr Alban i refrängen till Sveriges nya coronahitlåt.

– Killen är rak. Han är påläst och kunnig, han har erkänt vissa misstag. Då är man stabil tycker jag, säger Dr Alban till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

30 år efter genombrottet med ”Hello Afrika” är Dr Alban tillbaka med en ny jättehit.

Redan efter mindre än en dygn har den rappande tandläkarens låt ”Hello Sverige” blivit kallad ”årets sommarhit”. Han trendar på Twitter och videon har snart 70 000 visningar på Youtube, när Dagens ETC når Alban Nwapa på telefon på fredagsförmiddagen.

Hur kom du på idén att göra låten?

– Jag kom på den eftersom jag tycker det är ett väldigt aktuellt ämne. Jag gjorde ”Moppepojkar”-låten för länge sen och tänkte att jag kan göra en ny version av den som kopplar till corona.

Varför står du bakom Anders Tegnell och Sveriges strategi i coronahanteringen?

– Jag tycker det är rätt att inte stänga hela samhället bara sådär. För om du stänger ett samhälle, då måste du också öppna ett samhälle. Det har vi sett nu, med nya fall i i Wuhan, där det har börjar öka igen sen de öppnade upp. Och i Sydkorea och Tyskland också, nya fall. Så jag tycker det är bra att man inte har stängt totalt, att man går ut o talar om för oss medborgare vad man ska göra. Och där vill jag bidra på mitt sätt för att hjälpa till.

Texten är ganska brutal, folk dör som flugor bara de går till Apoteket, går på en buss eller äter buffé.

– Ja, men det är en utmaning. Alla över 70, vilka är de som har dött mest, de ska stanna hemma och skicka nån annan till Apoteket. Gå inte ut när ni är över 70, då kan ni dö! Om ni är 10 eller 20 eller 100 som går till apoteket, då kommer nån att dö. Det är absolut inga konstigheter. Det är samma sak som Tegnell säger, fast kopplat till musik och ett skönare sätt att uttrycka det på.

Vad vill du säga till de som bryter mot rekommendationerna?

– Jag tycker man ska följa rekommendationerna, så att färre blir smittade, att alla håller avståndet, stannar hemma när de är sjuka, och tvättar händerna.

Vilken vers var svårast att få till?

– Det var ganska många som det var problem att få till. Jag försöker få med så mycket, vill att informationen kommer fram. Att alla hissknappar och dörrhandtag kan smitta, att det är viktigt att man tvättar händerna det första man gör när man kommer in. En del rim satt jag länge med och försökte få till.

Du rimmar Tegnell med ”rationell”, vad hade du för andra alternativ?

– Haha, jag kom på att Tegnells namn måste jag ha med. Och då blev det rationell, det rimmade.

Varför inte ”snäll”?

– Snäll? Jag vet inte. Då måste man ju känna personen, om man ska säga det. Jag känner inte honom, så jag kan inte säga om han är snäll.

På vilket sätt tycker du att Anders Tegnell är stabil?

– Man får säga vad man vill, inte alla gillar Tegnell, men killen är rak. Han är påläst och kunnig. Han har erkänt vissa misstag, vilket är ovanligt bland folk. Då är man stabil tycker jag. Han är stabil, han svarar på frågorna och han kan erkänna när han har fel.


Här kan du se musikvideon ”Hello Sverige”