Böcker.

2014-10-19 12:59

Döden är en fluglort

Katarina Carlshamre debuterar med en tematiskt välgenomförd diktbok. Vår recensent Maria Ehrenberg fascineras – och upptäcker var kommatecknet hör hemma.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Död är enkel prick * vårt enda märke
Författare: Katarina Carlshamre

Förlag: Lejd

 

En irriterande prick. En fluglort.

Mitt på bokomslagets stilrena vita yta sitter den – den svarta fläcken. Man får genast lust att gnugga bort den. Den stör ju. Men se, det går inte. Den sitter kvar.

Måhända är den svarta pricken en övertydlig symbol för döden, ett av bokdebuterande Katarina Carlshamres teman, men utfört på ett spännande sätt. En lek med det visuella och det verbala. Jag gillar det.

Gillar gör jag också dikterna som är genomarbetade och genomtänkta. Här finns inget överflöd, men ett språk byggt på stegrande repetitioner, omtagningar och omarbetningar. Rytmen är betvingande och påträngande. Den är lika svår att värja sig emot som den fula fläcken på framsidan:

Det ligger en kropp

Det ligger en kropp på golvet

Det ligger en död kropp på golvet det är jord och

maskar

 

Det ligger en kropp vem har lagt en död kropp på

golvet det är en kropp som ligger på golvet

 

Det är jag

Ligger på golvet min kropp ligger slängd på

golvet det är jord och maskar

 

Någon lyfter håller

Klappar som om jag som jag levde

Släpp kroppen

Släpp kroppen den måste dö

 

Pronomina är viktiga; vem talar? Här finns glidningar mellan mor och dotter. Den ena sörjer den andre som är döende, som dör. Den andre ser sorgen men än mer sin resa in i mörkret och tystnaden. De två har haft en besvärlig relation, dottern övergiven av modern, modern kämpandes med livet. Och så går det som det går.

Att beskriva död och döende är vanligt och poeterna har genom tiderna haft ett antal bilder till förfogande: mörkret, floden, resan, nedstigandet. Här kompletterat med skogen och den nyfallna snön. Ett lugn efter ett besvärligt liv. En gång snö att sätta (fot)avtryck i och en resa inåt, mot skogen.

Den svarta pricken är på sista sidan vit. Och den vita sidan svart. Liv och död hör samman. Men kommatecknet tillhör bara den vita sidan, livet. Det är här en utandning, en kommentar kan finnas.
 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.

Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.