Kultur & Nöje.

2020-06-11 10:40
Bild: Dagens ETC / Tomas Oneborg/SvD/TT / Jonas Ekströmer/TT
Puffetikett
Dagens ETC

De sommarpratar – om jag får önska fritt

Vissa har aldrig fått chansen. Andra skulle aldrig säga ja. Men önska går alltid. Här är årets sommarpratare om Kristin McMillen får drömma.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Krister Petersson

Chefsåklagare

Bild: TT

Om Palmeutredningen, den oändliga förundersökningen och känslorna under alla år i ovisshet. Hur känns det? Att ta sig an uppdraget? Att efter 34 år lägga ner århundradets mordgåta? Jag vill höra allt.

Katarina Frostenson

Poet, tidigare akademiledamot

Bild: TT

Akademibråk, avgångar och flykt. Katarina Frostensons senaste år har kantats av skandaler i litteraturens hemligaste och finaste rum. Jag vill höra henne prata om sin villkorslösa kärlek till Jean-Claude Arnault. En studie i medberoende.

Amat Levin

Journalist och författare

Bild: Senay Berhe

Ett sommarprat helt vigt åt Sveriges slavhandel och black lives matter. Amat Levins briljanta folkbildning om panafrikansk historia förtjänar verkligen en miljonpublik. Ett sommarprat som sedan kan bli obligatorisk lyssning i alla gymnasieskolor. Högaktuellt och livsviktigt.

Linda Knausgård

Författare

Bild: TT

Skilsmässan från Karl Ove, tvångsinläggningarna på psyket och den bipolära sjukdomen. Ett sommarprat med Linda Knausgård hade fått litteratursverige att jubla. Som en kollega sa: ”Bara att få ta del av hennes liksom skälvande själ, som får en att känna sig som en timmerstock i jämförelse”.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Peter Sjölund

Släktforskaren som löste ett dubbelmord

Bild: Ulrica Zwenger
Bild: Ulrica Zwenger

Släktforskning kan vara rena detektiv­arbetet. Med en kombination av ny dna-teknik och djupdykning i kyrkböcker från 1700- och 1800-talen hjälpte släktforskaren Peter Sjölund från Älandsbro polisen att klara upp dubbelmordet i Linköping 2004. Spänningsnivå: Skyhög.  

Hanif Bali

Riksdagsledamot Moderaterna

Bild: TT

Ja, han är galen. Och hade förmodligen skrutit sig igenom exakt hela sommarpratet. Men just därför hade jag lyssnat. Och du.

Taha Alexandersson

Docent och ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen

Bild: TT

Förmodligen bäst på att sommarprata av alla i ”corona crew”. I min drömversion skulle Taha Alexandersson låta oss följa med bakom kulisserna på Folkhälsomyndighetens pressträffar. (Vem är otrevligast under press?) Dessutom vill jag höra allt om hennes arbete under ebolautbrottet i ­Västafrika 2014.

Tone Schunnesson

Författare och skribent

Bild: TT

Skriver både roligt och svidande snyggt om såriga relationer, begär och dejting. Det är bara en tidsfråga innan Sveriges Radio tar sitt förnuft till fånga och låter den drastiska stilisten Tone Schunesson sommarprata om kärlekens smuts och varför det är så helvetiskt svårt att vara ihop.

Agneta Fältskog

ABBA-medlem

Bild: TT

Ett undanskuffat låtskrivargeni som blev ihop med sin stalker. Denna medieskygga megastjärna kommer nog aldrig att ställa upp. Men drömma går ju.