Kultur & Nöje.

2014-07-25 12:36

Bilder från ett liv som hemlös

Med sina fotografier illustrerar John Arthur Ekebert sitt liv som hemlös. I sommar är han aktuell med flera utställningar.
   – Jag vill visa att vi hemlösa, vi som tillhör de här osynliga samhällsgrupperna, är människor, säger han till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

År 2011 fick John Arthur en kamera i sin hand och instruktioner om att dokumentera sitt liv. Innan dess hade han aldrig hållit i en kamera utan drev runt på Stockholms gator och sålde Situation Sthlm i Hornstull på Södermalm.

– Någon fick en idé om att ställa ut bilder tagna av samhällsgrupper som inte har något att säga till om i samhället, berättar John Arthur.

De olika samhällsgrupperna blev hemlösa, papperslösa och ungdomar under 16 år. För gruppen hemlösa blev John Arthur representant. Utställningen hölls på Galleri Kontrast på Södermalm i Stockholm i maj 2012. Då ställde John Arthur ut 45 bilder på honom och hans vänner från gatan. 

– Utställningen fick jätte-stort genomslag. Flera tidningar skrev om den, och flera skrev om mina bilder i första hand! berättar han.

Flera gallerier hörde av sig

I samband med uppmärksamheten från den första utställningen hörde flera gallerier av sig som ville ställa ut hans bilder. Han beräknar att han har haft uppemot tio utställningar i Stockholmstrakten sedan dess.

– I samband med den första utställningen hade jag börjat skriva små berättelser till varje bild. Och då tänkte jag att ”shit, jag vill göra en bok”. Efter att ha försökt få napp ett tag var det till slut Stockholms Stadsmuseums bokförlag som blev intresserade av idén.

Resultatet blev fotoboken Håll höjden!: rapport från bottenplattan, som gavs ut förra året. Bilderna i boken är till stor del samma som de John Arthur ställde ut på Galleri Kontrast för två år sedan. Många foton är tagna på vänner från gatan, men även andra människor John Arthur mötte under projektets gång.

Vad vill du förmedla med dina fotografier?

– Jag vill visa att vi hemlösa, vi som tillhör de här osynliga samhällsgrupperna, är människor. Jag vill visa en positiv sida av oss, för det finns mycket positivt i våra kretsar.

Han berättar om hur det smärtar att synen på hemlösa är som den är i dagens samhälle. Hur flera bänkar i Stockholms innerstad där det tidigare satt ”ölgubbar” har tagits bort. 

– Det skär i mitt hjärta att man kan tänka och göra så överhuvudtaget. Jag försöker lägga fram det i mitt dokumenterande, hur illa behandlade vi kan bli, berättar han.

Framöver har John Arthur fler utställningar. 26 juli ställer han ut på Gnesta-Planket som är en fotoutställning i Gnesta i Stockholms län. Det är tredje gången John Arthur är inbjuden att delta, och i år firas femårsjubileum. I framtiden kommer konstnärskapet vara fortsatt involverat i hans liv.  I höst ställer han ut i Göteborg, på galleri Urban Artroom som specialiserat sig på gatukonst. Men fotograferingen kommer inte längre vara prio ett.

– Jag kommer att jobba mer med akvarellkollage. Jag har gjort det tidigare och brukar måla abstrakta landskap med surrealistiska inslag, berättar han.

Kommer du att fortsätta sälja Situation Sthlm?

– Jag sålde min sista tidning 5 maj 2012, samma dag som jag hade vernissage. Jag hade bestämt långt i förväg att det skulle bli min sista dag som jag säljer tidningen. Jag kände åt vilket håll det började luta, säger han.

 

John Arthur Ekebert

• Född: 3 maj 1957.

• Bor: Har nyligen fått lägenhet i Björkhagen, Stockholm.

• Gör: Skriver krönikor för ETC Stockholm, håller bloggskola på Situation Sthlm:s, är fotograf och konstnär. Fotoboken Håll Höjden! utgavs förra året

• Aktuell: Ställer ut på Gnesta-Planket i Stockholm 26 juli.