Kultur & Nöje.

2020-09-28 18:30
Puffetikett
Dagens ETC

Äntligen filmhöst

Efter ett halvår av biotorka börjar filmsuget bli svårt. Drama, komedi, action eller dokumentär? Här är ett gäng nya titlar du kan se på på bio, Netflix och Viaplay i höst.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Idomeni

25 september, Folkets Bio/SF

Dokumentär om två familjer som fastnat i ett tillfälligt flyktingläger i den lilla grekiska byn Idomeni och deras vardagskamp i en tid av väntan. Nadia och Nawaf har flytt ett folkmord tillsammans med sina barn. Yasir oroar sig för sin fru som är fången hos IS, terrororganisationen som tidigare dödat deras minsta son.

Wendy

2 oktober, SF

”Beast of the southern wild”-regissören Av Benh Zeitlin följer upp sitt kritikerrosade apokalypsdrama med ännu ett poetiskt och medryckande äventyr. Av en mystisk figur lockas Wendy och hennes bröder med till en ö där tiden inte finns, och där barn förblir barn för evigt. Så här har sagan om Peter Pan aldrig sett ut förut.

Three Tenors: Voices for Eternity

6 oktober, SF

För 30 år sedan gjorde Luciano Pavarotti, José Carreras och Plácido Domingo sin historiska debut som ”De tre tenorerna” på fotbolls-VM i Italien. I denna musikdokumentär visas höjdpunkterna, rivaliteten och vänskapen mellan den skönsjungande trion.

Kenta lever

7 oktober, SF

Musikdokumentär om arbetarklasshjälten och levnadskonstnären Kenta, arbetarhjälten som blev känd från trilogin ”Dom kallar oss mods”. En musiker som filterlöst berättade vad han tyckte och tänkte. Icke visat material från 1997 blandas med nutida intervjuer med människor nära Kenta och musiker som influerats av honom.

David Copperfields äventyr och iakttagelser

25 september, SF

Satir-mästaren Armando Iannucci följer upp hyllade ”In The Loop” och ”The Death of Stalin” med kostymfest och Charles Dickens-klassiker i det viktorianska London. Resultatet är en dramakomedi om den godhjärtade och föräldralöse David, som på sina äventyr möter en samling riktiga excentriker. Bland rollerna hittas bland andra Dev Patel, Tilda Swinton och Hugh Laurie.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Wanda

30 september, SF

Barbara Lodens indieklassiker från 1970 visas på bio igen. Ett fantasydrama om hemmafrun och flerbarnsmodern Wanda som lämnar allt bakom sig för ett liv i det fria. Filmen var före sin tid och är berömd för sitt effektiva sätt att dekonstruera den amerikanska drömmen.

Andra sidan

23 oktober, SF

Svensk skräckfilm som får premiär lagom till Halloween. När Shirins man Fredrik är bortrest börjar märkliga ljud komma från parhusets andra, obebodda del. Dessutom har sonen Lucas plötsligt fått en ny bästis, som från ingenstans. I huvudrollen syns Dilan Gwyn (”Sisters in Arms”, ”Älska mig”).

Mank

Oktober, Netflix

Given streaming för oss som aldrig blir mätta på historier om 40-talets galna Hollywood. I ”Mank” skildras de ökända konflikterna bakom kulisserna på Orson Welles storfilm ”Citizen Kane”. Gary Oldman spelar huvudrollen i den första långfilmen från David Fincher sedan ”Gone Girl” (2014).

The Trial of the Chicago 7

16 oktober, Netflix

Hela världen satt på nålar. Vad skulle hända med ”Chicago seven” - de sju åtalade demonstranterna? ”Vita huset”-regissören Aron Sorkin gör historiskt drama om en amerikansk demonstration år 1968, som slutade i uppror och gripanden. Det som följde blev en av USA:s mest omskrivna rättegångar. I den stjärnspäckade rollbesättningen syns bland andra Sacha Baron Cohen, Michael Keaton och Yahya Abdul-Mateen.

The Forty-Year-Old Version

9 oktober, Netflix

Amerikansk komedi skriven, regisserad och producerad av debutanten Radha Blank. Om en manusförfattare i New York som strax före sin 40-årsdag byter bana för att bli rappare. Vann pris på Sundancefestivalen i våras.

Orca

30 oktober på bio, 13 november på Viaplay

Josephine Bornebusch regisserar drama om kärlek, saknad och intimitet i den sociala distanseringens tidevarv. Via skärmar låter hon oss följa med ett antal människor som i isoleringen tvingas konfronteras med svåra frågor om felaktiga livsval, trasiga relationer och en mammas sista önskan.

No time to die

12 november, SF

Den pensionerade 007-agenten lever ett lugnt liv på Jamaica. Tror ni att det varar länge? Icke. När gamla CIA-kompisen Felix Leiter dyker upp och ber om hjälp att rädda en kidnappad forskare rycker såklart i agent­baguetten. James Bond är åter i fält.

Yalda – förlåtelsens natt

6 november, Folkets bio

22-åriga Maryam dödade sin man genom en olyckshändelse. Nu är hon dömd till döden. Men det finns en chans. Enligt iransk lag kan hon bli benådad om hon blir förlåten av offrets familj. I en livesändning på TV inför tusentals tittare avgörs hennes framtid. En dramafilm som skildrar en process som också förekommer i verklighetens Iran.

Rebecca

21 oktober, Netflix

Alfred Hitchcock regisserade originalet från 1940, nu har Daphne de Mauriers gotiska roman ”Rebecca” från 1938 blivit filmatiserad på nytt. Nygifta Mrs de Winter  (Lily James) flyttar in på släktgodset Manderley när hon upptäcker att makens första fru fortfarande spökar. En film som enligt Netflix pendlar snyggt mellan mellan romantik och övernaturlig thriller.