Kulturtips.

2021-07-08 12:00
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Andres Lokkos kulturtips: Fascinerande nystan av ledtrådar

Socialrealistiska diktverk, svarta musikaliska historielektioner och en sympatisk berättelse om en intellektuell frizon. Här är tre aktuella kulturtips från Andres Lokko.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Håll skeppet sjunkande

Bok

Rönnells Antikvariat på Birger Jarlsgatan i Stockholm är en milt avant­ gardistisk oas för fria idéer och tankar. Dess läge mellan snofsiga inredningsbutiker och överklassbarer vid Humlegården gör det än mer uppenbart. ”Håll skeppet sjunkande!” har varit deras devis i ständig ekonomisk motvind. Men de är kvar! Och de ger ut ett vackert litet häfte av Antikvariatets chefsideolog Pekka Särkiniemi med samma titel. Den fungerar både som ett ideologiskt litet manifest, en programförklaring och helt enkelt en väldigt sympatisk berättelse om en intellektuell frizon och dess krets av älsk­ värda stamkunder, inte minst författaren Claes Hylinger som utgör en aldrig sinande förebild och inspirationskälla.

Fascinerande nystan av ledtrådar

Musik

 

När klarinet­tisten, kompositören och sångaren Angel Bat Dawid från Illinois beskriver syftet med sin konst säger hon: ”My music and mission are about soni­ cally eradicating the white supremacy system”. Sällan har det varit så uppenbartsom på den svarta historie­lektion hon medels voco­der och ett fascinerande nystan av ledtrådar samlar på ”Hush Harbor Mixtape Vol. 1 Doxology”. Du hör det smått häpnadsväckande och väldigt filmiska resul­tatet på en streamingtjänst nära dig.

Seklets mest perfekta socialrealistiska diktverk

Musik

Frågar du mig är artisten med det så vardagligt svårgooglade artistnamnet Dave Europas – och kanske världens – främste rappande poet. Jag har inte hört någonting från hans andra album ännu men hans debutalbum,”Psychodrama” (2019), var ett av det här seklets mest perfekta socialrealistiska diktverk och hans framförande av låten ”Black” på The Brit Awards häromåret ett av den politiska popmusikens största ögonblick i modern tid. Hans andra album heter ”We’re all alone in this together” och når streamingtjänster samt skivbutiker den 23 juli.