Kultur & Nöje.

2021-04-07 16:00
Susanna, Anton, Lars, Sofia, Johan och Elinor – årets deltagare i ”Gift vid första ögonkastet”. Bild: Ulrika Malm/SVT
Susanna, Anton, Lars, Sofia, Johan och Elinor – årets deltagare i ”Gift vid första ögonkastet”.
Puffetikett
Dagens ETC

9 oväntade frågor som väckts under ”Gift vid första ögonkastet”

Kristin McMillen om de stora diskussionerna kring vårens tittarsuccé – som i morgon, torsdag, når fram till säsongsfinal.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1. Får man skämta om stereotypa könsroller?

Den ständigt skrattande Susanna tystnade plötsligt tvärt när Grävis skojade om att det är kvinnans jobb att städa i hemmet. Sånt skämtar man inte om, tyckte hon. En scen som kom att bli den första dödsstöten för paret och som sedan debatterades vilt i sociala medier. Har feminismen blivit totalt humorbefriad? frågade sig vissa. Andra höll med Susanna om taktlösheten i skämtet.

Diskutera vidare: Hur kan vi överbrygga glappet mellan alla feministiskt medvetna kvinnor och den stora grupp män som fortfarande ”inte tänkt så mycket” på ”det” eller kräver att få kalla sin fru för ”kärring”?

2. Barnnamnet Dragomir - det ultimata preventivmedlet?

Klubbat och klart. Dragomir ska det framtida barnet heta, proklamerade Taco-Sofia i ett avsnitt. Ett uttalande som fick Alingsås-Anton att med död blick implodera framför kameran och stöta fram ett plågat ”Vi får se...”. Detta trots att han tidigare gett sken av att vilja skapa barn ungefär vid nästa ägglossning.

Diskutera vidare: Vilka barnnamn skulle fungera som kondom för dig?

3. Borde Elinor vara expert istället för deltagare?

IVA-sjuksköterskan Elinor har visat sig imponerande snabb i att sätta ord på både sina egna och Kalles Kaviar-Lars känslor och beteenden. När hon  till och med på slottsfyllan lyckades fyra av en perfekt analys av relationen mellan Susanna och Grävis var det bara att buga inför hennes kompetens. ”Hon måste släppa lite på sina murar”. ”Hon har bestämt sig för att han gräver och äter kebab till lunch”. ”Han har stor prestationsångest va?”. Elinor som realtidskommentator på parhelgen i nästa säsong tack.

Diskutera vidare: Vem är analytikern i din relation och vilket kön har hen?

4. Var går gränsen mellan "feministisk kritik" och fittigt gnäll?

De kvinnliga deltagarna i GVFÖ 2021 har över lag haft en hel del att anmärka på kring sina tv-makars feministiska koll. Med all rätt. Men vad är att ”inte ta skit” och vad är att anfalla med gnäll? Under smekmånaden i skogen gick Susanna över gränsen när hon kritiserade allt ifrån Grävis plockande av granskott till hans sätt att ha saliv i munnen. Senare bad hon ärligt om ursäkt för att hon varit så oskön och egocentrerad. En inspirerande scen för alla oss (jag) som blir fittiga rivjärn vid stress eller PMS. Förlåt!

Diskutera vidare: Är det en feministisk rättighet att öppet gnälla på allt män gör? Vad är alternativet?


5. Vad hände med GRÄVHEART?

Tacoparets ”Dirty dancing”-reincactment på en stock är en av säsongens starkaste scener. Men hur kunde produktionen missa att göra en ”Breavehart” när grävmaskinisten Johan spontant drog på sig en kilt på midsommarfirandet? Obegripligt. Grävheart, en omedelbar klassiker.

Diskutera vidare: Vilken film borde läkarparet iscensätta och hur mycket kommer företaget Kalles Kaviar betala för rättigheterna?

6. Hur länge kan man komma undan med att lyssna på pubertetsmusik?

Alla: Ungefär tills man slutar vara barn?
Anton: The sky is the limit.

Som i en febrig midsommarnattsmardröm dundrade han och Alingsås-kompisen på Björn Rosengrens raggarrock som nostalgisk ”kul grej”.

Diskutera vidare: Vilken låt hade du aldrig satt på under en middag med din nya partners kompisar och ett tv-team i rummet?

7. Hur många no-go-zoner får man ha?

Under hela säsongen har Lars Vegas med ett krampaktigt leende viftat undan alla samtalsämnen som börjat närma sig allvar. Döden, barndomen och ex finns i listan över ”no go-zoner”. Klart är att de manliga deltagarna har mycket att lära av kvinnorna vad gäller att sätta ord på sina känslor.

Diskutera vidare: Hur påverkas relationen när ena parten inte vill/kan prata om känslor?

8. Dejta över klassgränser?

Anton har under hela säsongen luftat sitt förakt mot stressade storstadsbor som ”joggar och dricker havrelatte” och får i Gamla stan träffa en livs levande vegan. Krocken stad/land är ett faktum. Akademikern Susanna önskade sig en skogshuggare med genuskompetens men fick en grävmaskinist från en småstad. Hon blev besviken.

Diskutera vidare: Går det att dejta över klass- och utbildningsgränser? Borde experterna ha förutsett krocken?

9. Hur mycket av sin identitet kan man bygga kring tacos?

Antons ”specialare” innehåller köttfärs och isbergssallad. Han tycker att salsa är ”vidrigt”. Det hindrar honom inte från att ha tacos som ”sin grej”. Produktionen kunde möjligen ha lugnat sig lite  i sin iver att ösa på med scener kring den ärkesvenniga favoritmaten under säsongen. Paret måste väl ha fler intressen?

Men självklart måste Antons och Sofias sista citat i serien bli ett unisont ”TACOHEJ!”.