Kultur & Nöje.

2021-02-18 19:15
Bild: Dagens ETC / SVT
Puffetikett
Dagens ETC

6 spaningar om ”Gift vid första ögonkastet”

Spoilervarning!
Nej SVT, en brunögd hund räknas inte som rasifierad. Välkommen till ”Gift vid första ögonkastet” 2021. Eller ska vi kanske kalla det Gift VIT första ögonkastet?

Kristin McMillen om sex utropstecken i årets första avsnitt – och detaljerna som kan skapa drama.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1. Otroliga matchningar – i början

I begynnelsen var ljuset och härligheten. I vanlig ordning börjar ”Gift vid första ögonkastet” med att presentera en rad mycket specifika detaljer som de blivande makarna har gemensamt. Detta för att visa vilka kompetenta matchningar experterna gjort. 
Här korsklipps exempelvis när IVA-sjuksköterskan Elinor säger att hon tänder på Kalles Kaviar-killar och läkaren Lars berättar har fått höra att just denna ”tub-entreprenör” är hans look-alike. 
Kan det verkligen vara sant? Innan de ens setts? Gås. Hud. 
I kommande avsnitt kommer vi sedan givetvis få se olikheterna rullas upp för att skapa dramatik. 

2. Alla är vita

Den enda som har bruna ögon i årets säsong är Antons hund, en svart shetland sheepdog. Nej SVT, det räknas inte som rasifierad. Både deltagare och experter är i år vitare än SD:s distriktsårsmöte. Den medelklassiga uppställningen skriker också i mina redan snöblinda ögon. Dessutom är ingen av de giftassugna äldre än 35. Här måste produktionen skärpa till sig många varv till nästa år, annars får ni byta namn till Gift vit första ögonkastet.

3. Parens profiler

Eftersom deltagarna rent utseendemässigt liknar en kull ariska sexlingar blir det i år extra viktigt att identifiera deras olikheter. Av allt att döma har vi tre tydliga duos: 

1. ”Naturparet” – Rediga socionomstudenten Susanna och grävmaskinisten Johan, som gillar landsbygden och att vara utomhus.

2. ”Effektivitetsparet” – Vårdarbetarna Elinor och Lars som båda maxar skiten ur livet.

3. ”Tacosparet” – Lärarstudenten Sofia och kundtjänstchefen Anton som drömmer om ett tryggt svenssonliv. 

4. ”Jogga sig genom livet”

Mest iögonfallande i första avsnittet är helt klart paret som vägrar att slösa bort en enda minut av livet. Det är Stockholms innerstad, det är jobba mer än heltid och det är stolthet i att effektivisera allt. Sjuksköterskan Ellinor irriterar sig på felplacerade tvättmaskiner som stör hennes perfekta flöde. Kalles kaviar-läkaren Lars ”joggar sig igenom livet” med kemtvättspåsen som en fladdrande mantel efter sig på springturen – hem från jobbet. 

Hårdklippt? Såklart, som såpor ska vara. Det är här humorn finns. Jag ser intensivt fram emot att följa parets tidsoptimerade dejter som förmodligen kommer att bestå av femrättersmiddagar där rätterna skyfflas in i gommen mellan seten på en padelmatch. 

5. Tacos som livsstil

Det är inte svårt att ömma för det försiktiga paret Anton och Susanna som båda gråter en skvätt av kärlekslängtan i första avsnittet. Att de mjuka personligheterna kontrasterar bjärt mot deras fullkomligt passionerade känslor inför maträtten tacos är också rent underbart att se. Vänta bara tills makarna flyttar ihop och får hänga sina matchande tacos-tavlor sida vid sida. 
Då skrivs tv- och konsthistoria, i realtid. Helst medan han spelar Aladdin på elpianot.

6. Säsongens dramapotential

Några möjliga scenarier. (Ja, jag fantiserar fritt):

• Lars bjuder in till maskerad där han klär ut sig i sina stormönstrade safaribyxor, zebraskor och viftar med det afrikanska spjutet. Detta går inte hem hos Elinor som är bekant med begreppet ”kulturell appropriering”. I affekt kastar hon ut spjutet från balkongen eftersom det är ”mer effektivt” än att gå till grovsoprummet.

• Susanna beklagar sig redan i första avsnittet över att tidigare killar förväntat sig att hon ska vara ”glad och positiv”. Men när hon får provköra Johans grävmaskin får hon äntligen kontakt med sitt inre vilddjur. Det blir brutalt, men mycket vackert. 

• Sofia försvinner plötsligt i timmar trots att hon bara skulle handla ingredienser till kvällens fredagsmys. Hon spåras upp av Antons hund Liam som nosar upp lukten av burkmajs i ett buskage, där Sofia svimmat av tacosug. Alla gråter av lättnad. Liam får medalj – och en hundanpassad nachosbricka med extra riven ost.

”Gift vid första ögonkastet”

Dokusåpa med premiär 18 februari i SVT. Paren matchas ihop av experter och möts för första gången vid vigseln. Efter fyra veckor tillsammans får makarna besluta om de vill fortsätta vara gifta eller inte. Årets säsong är den sjunde i ordningen. Formatet finns i flera länder.