Kultur & Nöje.

2020-02-14 08:34
Puffetikett
Dagens ETC

6 dokumentärer om artister och psykisk ohälsa

Framgångens mörka baksida. Kristin McMillen tipsar om musikdokumentärer som skildrar stjärnornas psykiska lidanden. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1. Whitney: Can I be me

Netflix

Pressen, knarket, homofobin, misshandeln och kraven från familjen. Historien om Whitney är djupt tragisk, men genom allt ljuder hennes stilbildande röst som en hjärtevärmande gospel. Som titeln antyder en film om att aldrig riktigt få vara sig själv.

2. What happened, Miss Simone?

Netflix

Fängslande om den brinnande aktivisten Nina Simone och hennes ihärdiga kamp i medborgarrättsrörelsen. Via dottern Lisa Simone Kelly tecknas också bilden av Nina Simones bipolära sjukdom och de svåra konsekvenserna den fick för artisten och hennes omgivning.

3. Amy

SF Anytime

Berättelsen om den svärtade, mäktiga soulrösten som tystnade alldeles för tidigt. En dokumentär som visar den förödande kombinationen av ätstörningar och droger, men som också fokuserar på Amy Winehouses unika begåvning som låtskrivare. Innehåller även en av showbiz värsta pappor och osedvanligt destruktiv kärlek.

4. The Devil and Daniel Johnston

Amazon prime video

Maniskt depressivt geni som skrev och sjöng låtar rakt ur sitt hjärta och sin speciella fantasivärld. Ett mycket fint porträtt av ett plågat psyke och en film om kreativitet, kärlek och enorma mängder av läsken Mountain dew.

5. Callas med egna ord


SVT Play

Om den gudomligt egensinniga operaprimadonnan Maria Callas. Här avhandlas allt från paradrollerna, kärlekslivet, Jackie Onassis-komplexet och bråken med operahusen. Yrsa Stenius har i sin biografi sammanfattat: ”Maria Callas söp inte, men hon konsumerade människor och en del narkotika.” Bakom den gåshudsframkallande rösten anar man vidden av hennes inre lidande.

6. Avicii: True stories

Tim ”Avicii” Bergling. Amy Sussman/Invision/AP/TT
Tim ”Avicii” Bergling.

SVT Play

Närgånget om framgångens pris. Tim ”Avicii” Bergling blev bara 28 år gammal, men hann skriva hits som toppade världslistorna. Här ger han sin bild av panikattackerna, scenskräcken och pressen från omgivningen att alltid leverera till max. En dokumentär som skapade en välbehövlig diskussion om vikten av att prata öppet om psykisk ohälsa.