Kultur & Nöje.

2019-12-09 16:14
Puffetikett
Dagens ETC

18 spännande dokumentärer att se i vinter

Hitlers ökända ”Örnnäste”, Alexandria Ocasio-Cortez väg mot rockstjärnestatus och den unga uppfinnaren som lyckades fejka sig till den absoluta toppen. Bland strömningstjänsternas utbud av dokumentär­filmer hittas allt ifrån brutala övergrepp till glädjepiller om vänskap. Dagens ETC tipsar om 18 spännande dokumentärer på SVT Play, Netflix, HBO, ETC Play och Viaplay. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley (HBO Nordic)

Elizabeth Holmes var den unga uppfinnaren och entreprenören som med sitt företag Theranos skulle revolutionera hälsovården. Med effektiva manipulationstekniker lyckades hon engagera både investerare och anställda – och hamnade snart på tidningen The Times lista över de 100 mest inflytelserika personerna i näringslivet. 2016 avslöjades bluffen: tekniken för blodprover som Theranos sålde hade aldrig fungerat. En fascinerande dokumentär om bedrägeri på högsta nivå.

Plastic: The Real Sea Monster (Viaplay)

Varje år hamnar miljoner ton plast i haven – utan utsikt att någonsin brytas ner. Hur kommer detta påverka ekosystemet och mänskligheten? En sann skräckhistoria och en väckarklocka.

Knock down the house: Kampen om kongressen (Netflix)

2018 bestämde sig rekordmånga kvinnor, svarta och politiska outsiders för att förändra kongressen. I denna dokumentär får vi följa fyra av dem, bland annat det progressiva stjärnskottet Alexandria Ocasio-Cortez och egenskaperna som lett henne till framgång. Spännande för politiknörden.

Peggy Guggenheim: Art Addict (ETC Play)

Hon var ett egensinnigt societetslejon som från grunden omformade vår moderna konstvärld. Peggy Guggenheim förvandlade sin fars högst blygsamma förmögenhet till 1900-talets främsta konstsamling. En underbar film som med humor skildrar ett extraordinärt liv. 

Faces Places (ETC Play)

Den ikoniska filmregissören Agnès Varda och den yngre konstnären JR slår sina påsar ihop och gör film. Resultatet? Knasighet och ren magi.

Paris is Burning (Netflix)

Hbtq-klassiker som fångar scenerna i New Yorks ”ball rooms” på 80-talet och följer med stjärnorna i vardagen. Gemenskap, hot och dans dans dans.

Mapplethorpe: Look at the Pictures (ETC Play)

Lysande film om en av 1900-talets mest kontroversiella och provokativa fotografer. En ikon i såväl gay-världen som i konstsammanhang, som här har fått sitt liv slående vackert porträtterat i en film fylld till brädden med droger, hipster-dekadens och naturligtvis magiska foton.

Våldtagen – tonårsflickan och fotbollspojkarna (SVT Play)

En ung flicka utnyttjas av ett gäng fotbollskillar i en småstad i Ohio. Dagen efter hängs hon ut. När hon polisanmäler händelsen väljer myndigheterna att skydda pojkarna. Stark film, där regissören Nancy Schwartzman frågar sig hur en hel stad kunde blunda för brottet.

Saudi Women’s Driving School (HBO Nordic)

Juni 2018 tilläts kvinnor i Saudiarabien att köra bil lagligt för första gången. I denna HBO-dokumentär följer vi med när de sätter sig bakom ratten för första gången. En dokumentär om politiken bakom de saudiska kvinnornas begränsade självständighet – och känslorna kring att få en ny frihet.

Det 13:e tillägget (Netflix)

Ava DuVernay skildrar det 13:e tillägget till USA:s konstitution och frågar sig: Är det nuvarande amerikanska fängelsesystemet en förlängning av slaveriet?

LA 92 (Netflix)

Superhyllad film om misshandeln av Rodney King, som ledde till de värsta upploppen i USA:s historia.

Life, animated (ETC Play)

Skratt och tårar! När autistiska Owen Suskind var tre år slutade han plötsligt prata. I ”Life, Animated” berättas den hjärtvärmande historien om hur Owens föräldrar lärde sig att kommunicera med honom genom Disneys klassiska filmgestalter. Riktigt fin och kritikerrosad dokumentär.

Jim och Andy (Netflix)

Jim Carrey spelade inte Andy Kaufman i Milos Formans ”Man on the Moon” (1999), han VAR Andy. Fantastisk dokumentär om extrema metoder, galenskap och skitstövleri.

Bikram: Yogalärare, guru, förövare (Netflix)

”Det var som att han kunde prata med din själ.” Yogamästaren Bikram Choudhury undervisade Elvis, Barbra Streisand, Richard Nixon, Frank Sinatra, Quincy Jones och George Harrison. Han ledde omåttligt populära klasser och blev mångmiljardär på kuppen. Men 2015 började fasaden spricka när sex kvinnor stämde honom för våldtäkter och andra övergrepp. Hans version? De ville ha pengar.

Devil’s Freedom (ETC Play)

I Mexikos farligaste städer är ett livs värde närmast obefintligt. I ett flertal verkliga berättelser får vi följa våldets huvudpersoner, både gärningsmän och offer. En psykologisk dokumentär, där de intervjuade är anonyma och dolda bakom masker. Fascinerande.

Hitler’s Mountain: Hidden Traces (Viaplay)

Trots att Hitler led av höjdskräck fick han det beryktade högkvarteret Örnnästet i 50-årspresent av Martin Bormann och Nationalsocialistiska Tyska Arbetarpartiet. Tack? I denna dokumentär får vi följa med till bergstoppen 1 800 meter över havet och ner i det komplexa bunker- och tunnelsystemet.

Reversing Roe (Netflix)

Hur har aborträtten blivit en så infekterad politisk fråga i USA? De amerikanska dokumentärskaparna Ricki Stern och Annie Sundberg undersöker frågan och granskar krafterna som försöker få aborträtten upphävd.

Rovdjuret (SVT Play)

En hänsynslös mobbare som kastade askfat i marmor på sina medarbetare. Här skildras berättelsen om den amerikanska filmmogulen Harvey Weinsteins framgångar – tills han 2017 anklagades för grova sexuella övergrepp. En film om brutalitet, maktmissbruk och startskottet till den globala metoo-rörelsen.