Kultur & Nöje.

2020-11-19 15:45
Bild: Press
Puffetikett
Dagens ETC

13 talande citat ur Katarina Frostensons ”F – en färd”

”Anusmunnar”, ”hyenor” och en förkrossande längtan efter maken på anstalten. I den nya boken ”K” skriver Katarina Frostenson om sin fängslade Kulturman, som enligt poeten är ”oskyldigt dömd” för två våldtäkter – men som kommer att få historisk upprättelse.

Här är några smakprov från boken som nyligen gavs ut.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1. Breven till fängelset

”Vi har för närvarande gett upp motståndsropet »On les aura«, Vi ska ha dem, vi ska visa dem. Nu heter det »Ils nous aurons pas«. De får oss inte. Inte livet, det som heter vårt äventyr. Vår integritet. Vårt liv.”

2. ”Anusmunnen”

”Sammandragning. Skandalen! Vilken är anusmunnen som började alstra skiten, som anlade branden? Det mest storkäftade och blänkande megäreansiktet med sina författar-vapendragare i den asocialaste av världar: sociala medier.”

3. Olidligt

”Har du pyjamas på dig? sa jag när jag såg dig i besöksrummet. Det är mina träningsbyxor, svarade du. Har du cowboystövlar? Det är mina nyinköpta boots, det regnar, sa jag. Är de av plast, frågade du.

Ingen bra början på dagen och födelsedagsmötet.

Jag visste att du inte skulle gilla mina nya stövlar. De blänker för mycket. De ser billiga ut. Avstötningsorden, en liten elakhet vaknar, varför, varifrån kommer den? Av att tillvaron är olidlig.”

4. Livet

”Tiden. Det går inte att vänta att den här tiden ska vara över, det är att vänta att livet ska gå över. Det här är livet. Det går över.”

5. Fjäder av en höna

”Det skenade, och det skenar ännu. Ett frö blir en pumpa, en fjäder en höna. En hälsning blir ett trakasseri och ett samlag ett övergrepp."

6. Anmäld av en ”förbittrad”

”Fallet-felandet: som att du »föll för frestelsen« och »tog dig friheten« och fladdrade iväg i höstnatten med en sedermera missnöjd och förbittrad som fick luft under vingarna i metoorörelsens vildvåg, uppmaningen att, sex år efter att ni haft sex med varandra, polisanmäla dig efter en tidnings framgångsrika och kraftigt spekulativa artikel, sammansatt av en journalist med författarambitioner och rötter i en bibeltrogen missionsorganisation, som med den stora, döende draken och dess korsfarare i ryggen tänkte sig göra ett scoop genom att blotta en syndare och utkora »Kulturmannen«. Det var röken som blev elden.”

7. ”Min skärseld”

”En vän skriver: »Jag hoppas att du orkar. Sommaren är inte den lättaste tiden.« Kära vän, vill jag svara, jag har inget att klaga på i min skärseld.”

8. Permissionen

”Allt känns fint, tills jag får veta att kvällstidningen fått vetskap om din utevistelse och en reporter antastat dig på en parkering, följt efter dig och de båda vakterna när ni gick en stund i solen. Här kan man använda ordet »antasta«. Du svarade dem inget, men händelsen gör oss båda illa berörda. Låt oss vara. Släpp taget, hyenor. De är resten av skitstormen. Megärornas efterbörd. ”

9. Förföraren, den skyldiga?

”Förförelsen, den kraften; kanske leder den till att en människa känner sig nödd att beskylla en annan människa, av ånger för något tillfälligt som hänt eller av behovet av att anklaga någon för de val hon själv har gjort, eller för något annat som hänt i tiden, det förflutna. Att avtvå sig ansvaret för att ha gett efter. Att skylla ifrån sig, att anklaga, att utpeka en annan som skyldig. ”

10. Kravet på utträde ur Svenska Akademien

”Jag kröp in i sängen igen, kroppen var amorf, en amöba. När jag skulle ta mig ner efter en stund, höll jag min telefon i handen. Jag tappade greppet och föll då handlöst, rasade sju steg, ett par meter ner mot det röda stengolvet. Nu dör jag, ropade jag ut i rummet.”

11. Den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius

”Jag tolkar det som att S.D. ville bli av med, eller åtminstone få kontroll över, ett par erfarna kollegor med för stort egensinne för henne, den nya »bossen«, samt att gå till historien som »för- nyare« genom att försöka förändra en traditionsburen institution till ett ämbetsliknande verk eller till ett företag med Sekreteraren som VD.”

12. Historisk upprättelse

”Motbilder kommer att komma. Starka. Upplysande. Stolta.”

13. Vi två nu

”Vi har inga sammanhang mer. Det är vi två nu. Allt vi har skapat under åren. Och vännerna, säger jag. De som inte leker detektiver eller vill vara sonder i andras hjärtan.”

Detta har hänt

2018 dömde hovrätten kulturprofilen Jean-Claude Arnault för två fall av våldtäkt, ett rättsligt efterspel till DN:s granskning. Straffet blev två år och sex månaders fängelse och 215 000 kronor i skadestånd.

2019 lämnade ledamoten Katarina Frostenson Svenska Akademien efter en förlikning. Hon pekades ut som ansvarig för sekretessbrott genom närstående, maken Jean-Claude Arnault. Poeten gick med på utträde mot en ersättning på 12 875 kronor i månaden livet ut. Hon får även bo kvar i Akademiens lägenhet.

2020 i maj skrevs Jean-Claude Arnault ut ur fängelset.