Krönika. Maria Sveland.

2017-08-30 12:30

Vi behöver inte ta en debatt om och med nynazister

Maria Sveland om varför hon bojkottar bokmässan. ”Nazism är inte en åsikt jämförbar med andra politiska åskådningar”.

Att vara författare är till största del ett ensamt jobb. Ingen chef eller arbetskamrater väntar på dig om morgnarna, du saknar kollektivavtal, månadslön och andra trygghetsförmåner som de flesta andra anställda har. Du har antagligen (ibland mot din vilja) tvingats bli egen företagare med allt vad det innebär av entreprenörsanda, bokföring, reklam och annat konstigt du aldrig räknat med att författaryrket skulle innebära (du ville ju bara berätta en historia).

I fall dina ord råkat provocera någon rasist eller annan härlig snubbe så finns där ingen chef eller säkerhetsavdelning som ser till att du får den hjälp och stöd du behöver. Sådant får du helt enkelt fixa på egen hand.

Å andra sidan är det världens roligaste jobb. Jag känner mig grymt privilegierad varje gång jag inser att jag kan leva på mitt skrivande ännu ett år.

Att åka till Bokmässan och få möjlighet att möta kollegor och läsare har fram till förra året alltid varit en höjdpunkt för mig. Då var jag en av många som skrev under ett upprop som uppmanade Bokmässan i Göteborg att inte låta den högerextrema tidningen Nya Tider få medverka ännu ett år.

Bakgrunden var bland annat det växande problemet med hot och trakasserier mot författare och journalister från just Nya Tider och deras fotsoldater. På ett större politiskt plan handlade det även om den våg av högerextremism och nyfascism som just nu växer såväl här som i USA och Europa, och mitt ansvar som medborgare att tydligt göra motstånd mot dessa rörelser och all slags rasism.

Jag hade in i det längsta hoppats på att bokmässan skulle ta ställning och inte erbjuda dessa antidemokratiska, våldsamma rörelser plattform och legitimitet.

Jag hade även hoppats att de stora förlagen och branschorganisationerna skulle göra detsamma. Så blev det inte. Istället var det de mindre förlagen (Leopard, Ersatz, ETC med flera) som tog ställning, trots att deras ekonomi är betydligt mer begränsad än till exempel Bonniers och Norstedts. Dessa mindre förlag är tillsammans med en rad enskilda författare de som valt att markera sitt motstånd genom en bojkott.

Även om jag anser att varje motstånd börjar med en individ är det en knepig situation för varje enskild författare att i dessa fall åstadkomma motstånd utan de större förlagen och branschorganisationerna i ryggen. Det hade med andra ord varit väldigt behjälpligt om de stora förlagen istället för att bara erbjuda sitt tysta medhåll valt att agera.

Allra enklast hade det såklart varit om Bokmässan från början valt att säga nej till Nya Tider. Bokmässan är ett kommersiellt företag som inte har skyldighet att erbjuda alla som ansöker om medverkan en plats. Särskilt inte Nya Tider som per definition är antidemokrater och använder hot och hat för att tysta röster de inte gillar. Att Bokmässan trots det valde att låta Nya Tider medverka, med sliriga hänvisningar till yttrandefrihet och demokrati, är både sorgligt och skrämmande.

Den som uppmanar till olaga hot och trakasserier mot andra medborgare kan knappast räkna med att omfattas av yttrandefriheten. Inte heller kan det sägas vara en demokratisk rättighet att vilja skrämma andra människor till tystnad med hot om våld.

Att det, som vissa hävdat, skulle vara vår demokratiska plikt att närvara på bokmässan håller jag inte med om. Tvärtom anser jag att det är min demokratiska plikt att starkt och högljutt protestera mot en bokmässa som inte tydligt tar ställning mot antidemokratiska rörelser och tidskrifter som Nya Tider.

Ingen är skyldig att behöva stå ut med rasism. Inte heller är det en skyldighet att ”ta debatten” med människor som obstruerar hela debatten med lögner om till exempel förintelsen eller som gång på gång visar att man inte ställer upp på den grundläggande idén om alla människors lika värde.

Det är ungefär lika intressant som att vilja ”ta debatten” med någon som envist påstår att världen är platt. Eller med en Trump som hävdade att det var solsken vid sin installation trots att alla kameror tydligt visade regn. Vid ett visst mått av faktaresistens är det liksom ingen idé att ”ta debatten” längre eftersom din motståndare uppenbarligen inte är intresserad av att lyssna på sakliga argument eller bevis.

Vi behöver inte ta en debatt om och med nynazister. Nazism är inte en åsikt jämförbar med andra politiska åskådningar. Nazism är en våldsbejakande, antidemokratisk ideologi vars praktik ledde till brott mot mänskligheten och massmord.

Att inte förstå att det är allas vårt ansvar att tydligt markera vårt motstånd mot dessa krafter är naivt.

Därför har jag tvingats inse att jag dessvärre inte kan medverka i de seminarier som var inplanerade under årets Bokmässa. Jag kommer istället medverka i de alternativa rum som tack och lov uppstått utanför mässan i år. Jag uppmanar mina samtalspartners att följa med mig dit istället och låta våra seminarier bli tomma hål i mässans program.

Till nästa år hoppas jag främst att Bokmässan tar sitt förnuft till fånga och inte låter Nya Tider och liknande medverka. Om inte hoppas jag att vi är många, många fler som bojkottar mässan.

Slutligen, att välja att avstå från att medverka på bokmässan handlar varken om att placera sig på höga hästar eller att anse sig vara för fin.

Det handlar helt enkelt om medvetenhet om en av historiens mörkaste avgrunder och viljan att aldrig låta den upprepas.

Missa inte ETC Bokmassan! Maria Sveland är en av många författare, journalister, politiker och debattörer som medverkar. 

Här finns hela programmet.

Maria Sveland
Maria Sveland 

Är journalist, debattör och författare. Skriver krönikor för Dagens ETC.