Krönika. Katarina Mazetti.

2019-11-25 19:30
Puffetikett
Dagens ETC

Världen behöver Greta-preppers

Vilken del av mänskligheten bör vara mest angelägen att jorden har en framtid? Du, mätta medelålders, som klarat dej undan två världskrig och troligen är självdöd innan apokalypsen slår till? Eller barnet vars framtid du stulit?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Du tänker alltså stå där och bevittna en klimatkatastrof utan att vidta andra åtgärder än att gnälla på ”politikerna”. Du kan tänka dej att släpa dej runt i ett demonstrationståg eller stå med näven i luften och ropa slagord.

Det är bra, det är det minsta man kan begära med tanke på att det är du som orsakat katastrofen med ditt bekväma liv, dina resor, din överkonsumtion. Och med dina galna illusioner om att världen skulle bli en tryggare plats om vi bara hade nog missiler. Din flathet när du tillåter att en handfull personer ta för sej 99 procent av allas tillgångar. Att du låtit vinstbegär och girighet styra.

Vilken del av mänskligheten bör vara mest angelägen att jorden har en framtid? Du, mätta medelålders, som klarat dej undan två världskrig och troligen är självdöd innan apokalypsen slår till?

Eller barnet vars framtid du stulit?

Nu är det upp till oss alla att omedelbart sätta igång att skapa en värld av preppers av ett nytt slag. Vi kallar dem Gretapreppers, för att skilja dem från den sorten som sitter källaren på en hög konserver, med hagelbössan redo.

Vi börjar i skolorna där vi lär ut hur man tillverkar mat, genom att odla den och tillreda den. Finna den på nya ställen.

I syslöjden får pojkar och flickor sy kläder av vad de hittar, recycla, och hjälpa varandra under processen. Vem kan stoppa en strumpa i dag?

I träslöjden lär vi ut att bygga, åtminstone tak över huvuden. Tänk lite amish här, de har varit preppers sen 1700-talet. Hantera oxar, inte Epatraktorer. Ro och hugga ved – billigare än gym. Lika snygga muskler.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Naturligtvis ska alla tränas i grupper som kan bekämpa bränder, i  skogar och städer. Andra i kustbebyggelse tränas i överlevnad vid översvämningar.

Teoretiskt lagda ungdomar specialstuderar robotteknik, användbar AI, vattenrening, sopsorteringsmodeller, med mera, tillsammans med de som har praktisk erfarenhet.

Om vi gamlingar gnäller och vill ha service, strunta i oss – det är dags att betala priset för vårt cyniska rofferi. Och låt oss dö smärtfritt, om vi känner att vi har gjort vårt. Självmordskliniker. Det behöver inte överdramatiseras och det sparar resurser.

Ransonering av energi, resurser, till och med mat. Det har funkat under världskrigen. Kuponger? Stränga straff på vinsttänkande. Maximilöner! Svartabörshajar måste straffas skoningslöst.

Omställning av vårt tänkade, med hjälp av sådana unga som har god hand med ord, visioner och attityder. De får i uppgift att reformera våra tänkesätt i alla sorts texter, på scener, från drama till standup, i bloggar, poddar. Om 50 år, när privatbilism är strängt reglerad, ska folk skaka på huvudet i fasa över tanken att det 2019 fanns folk som tilläts inneha ­privata flygplan.

På Gretapreppers vilar också ansvaret att se till att livet blir så roligt som möjligt. Roligare än fixering vid skärmar, passivt gloende. Alltid roligare att spela eller dansa själv, än att vara publik. Och ungdomen drar på internationella jobbläger, bygger vägar och strandbarriärer i främmande land. Sådana internationella läger var vanliga efter världskriget och blev oförglömliga för många unga svenskar. Kolla tex EU:s ungdomsportal för volontärer.

Jaja, jag inser att en del ovanstående förslag låter som en upprepning av sovjetkommunismens unga pionjärbrigader i röd halsduk. Men det var inte pionjärerna  som körde kommunismen i botten, det var vi, de vuxna roffarna, karriäristerna, pamparna.

Det måste stå klart för alla att västsvärldens gamla lyxliv är slut.

Vem ska nu åstadkomma denna omställning?

Det ska du. Och jag. Och vi ska börja nu.

Det finns något i ditt liv redan idag som du kan dela med dig av, antingen du är lågstadielärare, journalist eller sophanterare. Snacka om saken med vänner, kollegor, grannar. Det får bli vår botgöring. Ge oss alla en chans att känna att vi gör något, och får slippa klimatångesten för ett slag. Omsorgen om avkomman är en av mänsklighetens starkaste drivkrafter. Det kan vi utnyttja.

Katarina Mazetti
Katarina Mazetti 

Skribent och författare som bland annat har skrivit de hyllade böckerna Det är slut mellan Gud och mej och Grabben i graven bredvid.

Skriver krönikor i Dagens ETC en gång i månaden.