Krönika. Ida Kjellin.

2019-02-01 20:00
Puffetikett
Dagens ETC

Varje sekund hon åmar sig i rutan med sina boho-chica långkoftor är en pina

Jag föredrar nästan sysslolöshet framför att tvingas se Becks irriterande manér med de ständigt halvslutna ögonen och den släpiga rösten

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Att hata en film- eller tv-karaktär är en härlig gammal tradition. Den förhatlige oljebaronen JR i ”Dallas” och vår egen intrigerande Margareta i ”Varuhuset” på 80-talet, eller onde barnkungen Joffrey i ”Game of Thrones” för att ta ett nutida exempel. Men det är inte alltid skurkar som får en skopa av tittarnas hat!

Jag är just nu helt besatt av den amerikanska podcasten ”Again with this” som gör megaarbetet med att recappa och prata om varenda avsnitt av ”Beverly Hills 90210”, den kultiga tonårsserien som precis alla såg när den gick. De fyndiga och elaka (men roligt elaka) program­ledarna som troget gjort podcasten i flera år, har precis kommit fram till säsong tio.

I korthet för er som inte var unga på 90-talet: tvillingarna Brenda och Brandon flyttar med sina föräldrar till glammiga Beverly Hills från det mer jordnära och snöiga Minnesota. Där blir de snabbt vänner med skönhetsdrottningen Kelly, plugghästen Andrea, oskulden Donna, tönt-blir-DJ:en (lol) David, den intellektuelle (lol igen) surfaren Dylan och den bekymmerslöse fratkillen Steve.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Vad jag helt glömt, men påmindes av i podden, är hur besinningslöst folk brukade hata karaktären Brenda, den ena av tvillingarna. Inte för att hon var en bad guy, tittarna bara retade sig så in i helskotta på henne! När Bevvan gick som bäst hatades Brenda så mycket att någon orkade starta ett nyhetsbrev med det tydliga namnet ”I hate Brenda”. Det hade en upplaga på hela 7 000 exemplar, som skickades ut med post till prenumeranterna. (Innan internet kids, då fick man hata med hjälp av papper och brevbärare!).

I inslag på MTV News som sändes 1993 (måste ses. Klippningen är sådan peak 90-tal! Finns på You Tube) förklarade redaktören av ”I hate Brenda”-nyhetsbrevet: ”She started off as this sweet girl who came from Minnesota — and all of a sudden her character has developed into this stuck-up bitch.” I samma inslag berättar en hatare varför han avskyr Brenda/Shannen: ”Hon är lat. Hon har så lång lugg bara för att man inte ska se att hon inte orkar plocka ögonbrynen.”

Själv var jag team Brenda. Hon räddade hundar och gillade teater. Och jag tog verkligen parti för henne mot platinablonda, bebisröstade, kniv-i-ryggen-Kelly som blev ihop med Brendas pojkvän Dylan (”Mad, bad and dangerous to know”) medan Brenda var i Paris. Men inte för att jag skulle starta ett nyhetsbrev eller nåt för att uttrycka min avsky för nån himla figur på tv.

Tills nu... Nu har jag hittat den tv-karaktär jag verkligen glödande avskyr. En person vars blotta röst får det att koka i mig och där varje sekund hon åmar sig i rutan med sitt noggrant tillrufsade blonda hår och sina boho-chica långkoftor är en pina.

Jag talar så klart om Guinevere Beck (bara prettonamnet...), även kallad Beck, även kallad Satans Egen Brud (bara av mig, inte i serien), den kvinnliga huvudpersonen i en av de mest omtalade Netflix-serierna den här vintern: ”You”. Serien, som handlar om en crazy stalkerkille som blir besatt av denna tjej (som ska framstå som så enormt åtråvärd) är ett okej tidsfördriv om man ligger sjuk, som många av oss gör i dessa influensatider. Men jag föredrar nästan sysslolöshet framför att tvingas se Becks irriterande manér med de ständigt halvslutna ögonen och den släpiga rösten som antagligen ska föreställa sexig men som får det att krypa i mig av irritation. Hennes bisarra narcissism, självupptagenhet, dumhet, godtrogenhet, gah!

Jag orkar inte starta ett nyhetsbrev. Men se den här krönikan som det enda näthatet jag kommer att tillåta mig. I hate Beck.

Plus & minus

Plus: Film: ”Ljuvliga Roma” på Netflix. Tv-serie: ”The Marvelous mrs Maisel”, på Amazon Prime.

Minus: Jag upprepar: I hate Beck i tv-serien ”You”. Se ovan.

Ida Kjellin
Ida Kjellin 

Tv-krönikör i Dagens ETC. Carpar fler tv-serier än diem, enligt egen utsago.

Till vardags manusförfattare som framför allt skriver för barn och ungdom. Twittrar som @idakjellin.