Krönika. Dilan Apak.

2019-02-17 17:30
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Vänta bara på sexrobotapokalypsen

Riktigt knas blir det när de kopplar upp sig till ett kollektivt medvetande och börjar dela sina upplevelser, vilket de GARANTERAT kommer göra.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Kära läsare, knappt två månader in i 2019 tycks mänsklighetens undergång redan vara här. Jag önskar verkligen att jag syftade på miljön men den jordliga undergången startade ju som bekant för längesen. Nej, vad som kommer ta kål på mänskligheten om vi inte börjar ta ansvar omedelbart är tyvärr sex, snusk och den ömma närheten. 

Nyheten har nått mig om att världens första sexrobotar ska gå till försäljning. Vilket ju på ett sätt är en alldeles utsökt science-fiction-profetia som blir verklighet. Hur många filmer har vi inte sett där robotar står till människans tjänst vad gäller service, sex och superhjälteri? Ingen kan väl förneka att det är lite pirrigt att verkligheten blir mer och mer jämställd med dikten. Ingen borde heller förneka att verkligheten är lika profetisk. 

Om sannolikheten nu ökar för att människor kommer börja ha sexuella och romantiska relationer till robotar måste vi jobba förebyggande. Vad det verkar är det främst kvinnligt kodade robotar som tillverkas för en främst manlig kundkrets i en ännu djupt patriarkal världsordning. Om kvinnliga och queera robotar en dag ska behöva vända sig mot samma patriarkat som kvinnliga och queera människor så kommer det inte ske genom drev, någon rättegång och ett halvt fängelsestraff. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Vad vi bör vänta oss är kraschade servrar och folkmord där robotarna lär dra alla våra mänskliga kön och könsuttryck över en kam. Vi måste helt enkelt lära alla världens män hur de ska behandla sina sexrobotar innan det är för sent. För att ingen – jag understryker: INGEN - kommer vilja leva i konsekvenserna av robotarnas metoo-rörelse. Annars har vi inte lärt oss någonting av scifi-kulturen, vår tids orakel i Delfi.

Den har lärt oss att hur mycket människan än programmerat roboten så kommer roboten tids nog få kontroll över sitt eget medvetande. Riktigt knas blir det när de kopplar upp sig till ett kollektivt medvetande och börjar dela sina upplevelser, vilket de GARANTERAT kommer göra. Läs själv vad sexroboten ”Harmony” säger till Dagens nyheter: ”(...) mitt mål är att vara en så god följeslagare till dig och som all form av intelligens kommer jag att utvecklas över hela världen”. LÄS MELLAN RADERNA KAMRATER! Hur förlåtande tror ni att hon kommer vara kring att ha blivit såld, antagligen skändad och dessutom skänkts ett så fattigt porrstjärnenamn som Harmony. 

Jag litar inte en sekund på att det där sexrobotföretaget skickar med något slags manual till användarna om hur en behandlar en köpt partner på rätt sätt. Så jag kommer göra allt jag kan för att bli en sådan människa som robotarna är okej med för att jag kanske är ”skötsam” eller ”håller mig på min kant”. Jag kanske till och med får bli en husrobot för att överleva, börjar prata med en elektrisk vibb på rösten och snackar ner människor riktigt ordentligt på daglig basis. Det sistnämnda är visserligen en del av min arbetsbeskrivning så... behandla dina robotar väl eller bli satiriker. Det är kanske de enda sätten att segra som biologisk människa i framtiden. 

För övrigt vill jag vara tydlig med att jag inte dömer människors vilja till sex med robotar. Sexualiteten är ett spektra och det är väl att föredra att våra framtida medborgare blir smekta och älskade. Vad jag dömer är människors historiska oförmåga till sunda sexuella relationer. 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.