Krönika. .

2015-04-03 10:15
"Den som rekommenderar Breaking Bad brukar nästan alltid avguda The Wire och True Detective också: gemensamt för denna kända tv-trojka är att det är mörkt och våldsamt och mycket män i rollerna."
"Den som rekommenderar Breaking Bad brukar nästan alltid avguda The Wire och True Detective också: gemensamt för denna kända tv-trojka är att det är mörkt och våldsamt och mycket män i rollerna."

"Va? Har du inte sett Breaking bad?!"

Det finns inget lättare sätt att provocera en någorlunda tv-serieintresserad än att tala om att man inte sett Breaking Bad.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Du vet hur frågan ”vilka serier följer du?” har blivit det nya ”vad gör du nuförtiden?” För många är den här enkla konversationsstartaren en välsignelse och en räddning när man måste socialt småprata. Men det finns en fälla. Det börjar så harmlöst med att någon i sällskapet beklagar sig över att ingenting i serieväg nuförtiden är så bra som Breaking Bad. Har du inte sett den serien, och är vis, håller du nu tyst. Är du sanningsenlig berättar du oskyldigt: ”Ah. Jag har faktiskt inte sett Breaking Bad!”

Fel! Evakueringsignalen ljuder! Varningslampan blinkar! Nio gånger av tio kommer nämligen ditt erkännande nu leda till att din konversationspartners ansikte antar en purpurnyans. Hens ögon spärras upp av lika delar förfäran och överraskning och så som ett brev på posten:

”Va?! Har du inte????!!...”

Det finns nämligen inget lättare sätt att provocera en någorlunda tv-serieintresserad än att tala om att man inte sett Breaking Bad.

(Jag använder just serien Breaking Bad som exempel här, men det går oftast även bra att fylla i med The Wire eller True Detective. Den som rekommenderar Breaking Bad brukar nästan alltid avguda dessa två också: gemensamt för denna kända tv-trojka är att det är mörkt och våldsamt och mycket män i rollerna.)

Personen du just nästan tagit livet av med din tv-serie-nonchalans kommer nu i er fortsatta diskussion gå genom alla de välkända stadierna i sorg:

Förnekelse: ”Va! Klart du sett Breaking Bad! Omöjligt att du missat den!”

Ilska: ”Hur f-n kan du inte ha sett den?!” Det chockade tonfallet antyder att om du inte sett Breaking Bad har du i princip spottat din vän i ansiktet.

Depression: Vännen blir så besviken. ”Jag kan inte fatta att du inte sett den, du som ser allt. Jag trodde vi kunde dela det här och så släpper du den här bomben ...”

Förhandling: ”För din skull, du måste se den nu! Du får låna min box. Ge det tre avsnitt. Om du ser tre avsnitt lovar jag att titta på någon av dina störtlöjliga vampyrserier.”

Acceptans: Många Breaking Bad-fanatiker når dessvärre aldrig det här stadiet. Men vissa kan gå så långt att de mellan sammanbitna tänder till slut storsint väser ”Okej då. Smaken är väl olika.”

Låt detta vara en varning. Om du inte sett Breaking Bad (Va!! Har du inte???!!...) och serien kommer på tal under en konversation, så håll bara tyst. Jag ska inte ens ta upp här vad som händer om du svarar att anledningen till att du inte sett serien i fråga är att du efter ett par avsnitt lagt ner den då du inte tyckte Breaking Bad var...speciellt...kul...:

”TYCKER DU INTE ATT...????!!!”

*Exploderar i ett moln av indignation*

BÄST JUST NU

Tina Feys nya komedi Unbreakable Kimmy Schmidt på Netflix. Något så bulktittar-vänligt var det länge sedan jag såg!

SÄMST JUST NU

Att verkligheten och alla tjallare på Twitter spoilade slutet på kriminal-doku-rysaren The Jinx.