Krönika. Kristin McMillen.

2017-05-09 18:00
  • I Mad Max Fury Road backas hjältinnan Furiosa upp av ett gäng stenhårda gummor med gevär. Bild: Skärmdump
    I Mad Max Fury Road backas hjältinnan Furiosa upp av ett gäng stenhårda gummor med gevär.
  • Ruth Gordon and Bud Cort i 70-talskomedin ”Harold & Maude”.
    Ruth Gordon and Bud Cort i 70-talskomedin ”Harold & Maude”.
  • Susan Sarandon och ­Jessica Lang som ­Hollywoodstjärnorna Betty Davis och Joan Crawford i tv-serien ”Feud”.  Bild: FX
    Susan Sarandon och ­Jessica Lang som ­Hollywoodstjärnorna Betty Davis och Joan Crawford i tv-serien ”Feud”. 

Ur vägen russingubbar, ge plats åt de förbannade action-tanterna!

Antirynkkrämer i all ära. Inget botar åldersnoja lika bra som dessa riviga tanter, skriver Kristin McMillen.

En dag för många år sedan lånade jag 70-talskomedin ”Harold & Maude” på mitt lokala bibliotek. Ett gudabenådat initiativ som jag i efterhand vill tacka mitt forna jag för. Filmen förändrade inte bara min syn på begreppet ”tant” utan gjorde det även mycket mindre skräckinjagande att blicka fram mot min egen ålderdom.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Historien kretsar kring den svartsynte tonåringen Harold som ägnar dagarna åt att tortera sin arma mamma med olika typer av fejkade självmord (”Å nej, inte igen Harold!”). Men framför allt stjäls showen av den exceptionellt riviga 79-åringen Maude och vad mötet med henne innebär för den dystra Harold – och i förlängningen, för oss tittare.

Maude är långt över pensionsålder och både gråhårig och rynkig. Det hindrar henne inte från att sno bilar från präster, köra som en blådåre, röka vattenpipa och rycka upp träd i stan för att ”ta dem tillbaka till skogen”.

Hon förklarar: ”Å Harold. Alla har rätt att bete sig som ett arsle ibland.”

Befriande, eller hur? Tyvärr gäller hennes livsregel inte tanter på film i övrigt.

I populärkulturen får gummor tyvärr inte röva runt hur som helst. Den rollen skrivs nästan uteslutande för yngre förmågor av manligt kön. På sin höjd får de kvinnliga 50-plussarna istället sy överkast medan de ”ser tillbaka på sin livliga ungdom” eller ”säga något klokt” när huvudpersonen behövs puttas i rätt riktning. Alternativt får de spela rollen som sur svärmor/mamma/häxa som ingen hejar på eller identifierar sig med. Suck.

Detta samtidigt som russingubbar som Sylvester Stallone och Liam Neeson fortfarande frontar actionrullar med påkostade explosioner och minutiöst koreograferade slagsmålsscener.

Det är så synd. För publiken i allmänhet, men för oss kommande tanter i synnerhet. Vi tjejkvinnor som undrar vad som är möjligt att vara när håren blivit grå. Kommer vi överhuvud taget få plats?

Då och då kommer ändå ljusglimtar i populärkulturens ålderssegregerade mörker. I ”Mad Max – Fury road” från 2015 backades hjältinnan Furiosa upp av stenhårda mc-tanter som vrålade fram genom öknen med gevär. Och i ”Absolutely Fabulous – The movie” från 2016 fick Patsy och Edina bre ut sig på bioduken med både biljakter och oansvariga beteenden.

Under våren 2017 har också två andra riviga tanter benådats populärkulturens förstaparkett. I hyllade HBO-serien ”Feud” spelar Susan Sarandon och Jessica Lang fullkomligt brallorna av varandra som det gamla Hollywoods bråkigaste tanter, Betty Davis och Joan Crawford.

Rivalerna är bitska, diviga, omöjligt omedgörliga och alldeles, alldeles... underbara. De kräver rätten att få jobba, få betalt, få ligga, och framför allt – att inte räknas ut som människa i denna sexistiska, åldersfixerade värld.

Att serien höjts till skyarna av både kritiker och publik borde förhoppningsvis båda gott för oss som hoppas på fler coola gummor i huvudrollerna framöver.

För antirynkkrämer i all ära. Inget botar åldersnoja lika bra som en riktigt förbannad action-tant.

Plus & Minus

Plus: Att göra podd! Tipsar skamlöst om min egen: Nu är det kris-podden, där vi rotar fram roliga trådar från Familjeliv.se och pratar hyfs. 

Minus: Att Melissa McCarthy inte är med som Sean Spicer i varje avsnitt av SNL.