Hoppa till innehållet

Krönika

Agnes Ozolins: Tid för handling

ETC Växjö.

Ja, jag är en hycklare!” säger min vän och ler. Vi har precis pratat om behovet av att göra något nu, nu nu nu, att ändra sina vanor, upplysa och inspirera andra, skära ner på det som har störst klimatpåverkan och kräva förändring och hållbar politik på alla plan, globalt, nationellt, lokalt – för det är bråttom nu.

Det här är en krönika.
Det är skribenten och inte ETC Växjö som står för åsikten.

 I nästa andetag berättar hon om en tesil hon just köpt i form av en sjöko i plast, hennes två nya tracksuits i velour och en form som man kan göra risbollar formade som pandaansikten med. Jag brukar låta sånt passera, tänka att det inte hjälper att peka finger, ge människor dåligt samvete.

Men då och då förstår jag inte meningen med att nicka och säga ”åh vad gulligt!” Om det nu inte hjälper att skuldbelägga, hur ska det hjälpa att inte ifrågasätta? Så jag frågar, med ord inlindade i silke, hur hon tänker om det hon just sa, och hur det står i kontrast till vad vi just pratade om. Hon rycker på axlarna, svarar att hon tror det är bättre att inse att man är en hycklare än att inte göra det.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Växjö!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser