Krönika. Lotta Lindqvist.

2021-02-18 10:00
Puffetikett
Dagens ETC

Sugardejting-domen stirrar mig i ansiktet

Att ta stryptag och slå någon i ansiktet, barn eller vuxen, är förstås egentligen straffbart. I prostitutionen försvinner det och blir en del av paketet, torsken döms endast för sitt ”sexköp”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På mitt skrivbord ligger en dom från Stockholms tingsrätt. Den har legat där i veckor. Jag kommer mig inte för att stoppa undan den i nån av alla de högar och mappar som trängs i mitt vardagsrum. Den stirrar på mig. Det är som i ett tv-spel, ni vet där vissa grejer lyser lite extra för att det är meningen att man ska göra något med dom. Jag vet inte vad fan jag ska göra med den här domen. Det handlar om ett relativt uppmärksammat så kallat sugardejting-fall där sju män döms för köp av sexuell handling av barn.

Där berättar en flicka att hon fick en Gucci­handväska på sin 17-årsdag av en vuxen man som skrivit att han vill binda och piska henne. En annan 57-årig man tog strypgrepp på henne och slog henne i ansiktet medan han förgrep sig på henne i en lägenhet på Lidingö. Han döms för två fall av köp av sexuell handling av barn för vilka straffvärdet är en ynka månad i fängelse. Eftersom han lever under ”ordnade former” förvandlas fängelsestraffet till villkorligt. Skadeståndet bestäms till 15 000 kronor, en summa lägre än vad tidigare nämnda handväska kostat.

Och så fortsätter det. En 37-åring tog flickan till sin segelbåt för att förgripa sig på henne och en 45-åring hade mage att plocka upp den då 16-åriga flickan hemma hos familjen.

Ingen ska avtjäna nåt fängelsestraff och de ska alla betala futtiga skadestånd. Rätten har tagit särskild hänsyn till att två av männen har blivit av med sina jobb i samband med åtalet.

Hur är det möjligt att detta blir konsekvensen av att ett stort antal män har haft sex med ett barn, ofta flera gånger? Vid första anblick känns det stötande att man ens i lagens mening kan köpa sex av barn. Men vid närmare eftertanke finns ingenting som hindrar att vi har brottet att betala för sex, och sedan en tilläggsbestämmelse om att detta är särskilt allvarligt när det görs mot barn. Varför det i praktiken inte ses som särskilt allvarligt alls beror på synen på prostitutionen i stort. Att betalda övergrepp på barn genererar patetiska skadestånd hänger förstås ihop med att inga skadestånd alls ges till vuxna. Att fängelse­straff på några ynka veckor döms ut står förstås i relation till att ingen som köpt sex av någon över 18 döms till fängelse alls.

Brottet som efter vissa ändringar förra året lyder ”utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling” berör barn över 15 år och är tänkt att skydda ungdomar från att dras in i prostitution. För de yngre kan man döma för våldtäkt mot barn då små barn inte anses kunna samtycka, men vid 15 år blir man byxmyndig och får sexuell självbestämmanderätt. Och självklart ska även tonårsbrudar få ha sex och bestämma över sina kroppar. Problemet är istället att självbestämmande alls tas med i ekvationen när det rör prostitution. Det kan överhuvudtaget inte talas om samtycke när det förekommer ersättning och man får heller inte göra vad som helst mot en annan människa bara för att denna har ”samtyckt”. Övergrepp är övergrepp, oavsett både betalning och byxmyndighet.

Att ta stryptag och slå någon i ansiktet, barn eller vuxen, är förstås egentligen straffbart. I prostitutionen försvinner det och blir en del av paketet, torsken döms endast för sitt ”sexköp”. När det handlar om barn blir absurditeten tydligare och prostitutionens villkor lättare att urskilja. Men sexhandeln skiljer inte på barn och vuxna och det rör sig inte om separata fenomen. Vi vet att prostitutionen är svår att lämna och att den stora majoriteten av kvinnorna i den har gjort sin debut som barn. Det är en värld där inga normala regler gäller, där vad som helst kan hända och där torsken tar vad han vill ha. Det är en värld där kvinnors och tonårstjejers sexuella självbestämmande förvandlas till utsatthet och används som ursäkt för övergrepp.

”Köpare” måste börja förstås som ­förövare. Straffskalan måste stå i relation till hur jävla grovt det är att betala för sex och de svåra skador vi vet att sexuellt våld ger både på barn, vuxna och samhället i stort. Verklighetsfrånvända prostitutionsliberaler tjatar om hur sexköpslagen drivit prostitutionen under jorden för att torskar är så innerligt rädda att just, torska. Domar som denna visar snarare hur futtiga konsekvenserna blir och hur långt vi har att gå innan prostitution förstås som sexuellt våld och Nordic model blivit vad den skulle.

Plus & minus

Plus: Ort till ort Sund­byberg som sökte upp politiker hemma. Om det inte är ”maffia­metoder” att sätta barn på gatan är ­hembesök det ­knappast heller.

Minus: Behandlingen av bambatanterna som tog till vara över­bliven mat. Folk som knegar är alltså inte ens är värda andras skräp.

Lotta Lindqvist
Lotta Lindqvist 

… är krönikör för Dagens ETC. Hon har tidigare hittat många läsare under pseudonymen Ensam mamma röker.