Krönika. Ida Kjellin.

2017-05-12 18:00

Nye Spindelmannen är här för att rädda oss

Den här krönikan är ett kärleksbrev till Tom Holland. Tom … vem? Undrar du. Jo Tom Holland är min nya favoritperson. Jag kommer snart till varför.

Tom Holland är 20 år och han spelar den nya Spider-Man, den tredje i ordningen. Han introducerades i ”Captain America: Civil War”, som, om vi ska vara riktigt ärliga, var en långdragen historia där jag nu i efterhand inte ens under pistolhot skulle kunna redogöra för vad intrigen var.

Men en sak minns jag: att nye Spidey var en okänd men rolig och charmerande ny bekantskap som med sina scener stal hela filmen. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Tom Hollands alldeles egna ”Spider-Man: Homecoming” har premiär i sommar (roligt är att Holland själv fick reda på att han fått rollen som alla andra: via Marvels instagram!).

Så vi har en rejält up-and-coming filmstjärna: ung, snygg, huvudrollen i en Marvel-blockbuster, spelar en ikonisk superhjälte. Men det är inte därför jag känner mig som en tindrande hjärtögon-emoji när jag tänker på Tom Holland. 

Nu vill jag att du går in på Youtube. Skriv i sökfältet: ”Tom Holland Umbrella”. Du kommer hitta ett klipp från tv-programmet Lip Sync Battle, ett program där kändisar tävlar i att mima till kända låtar (lipsynka, om vi ska prata svengelska), den som gör det bäst vinner. 

Klippet börjar med att Tom Holland kommer ut på scen i fedorahatt och trenchcoat och tar några bedårande danssteg till ”Singin’ in the rain”, komplett med piruett och lyktstolps-rekvisita. Fint bara det! Men så försvinner han in bakom en mur av paraplyer för att fem sekunder senare komma ut … klädd som kvinna, i svart pageperuk, läppstift, korsett och ett par små lackshorts med volang.

Omgiven av dansare drar han sedan igång den snyggaste, coolaste, mest akrobatiska dansen man kan tänka sig till Rihannas ”Umbrella”. Vind i håret, backflips, sparkar och världens mest inlevelsefulla work it-catwalk-gång! Ella-ella-ella!

Och när det konstgjorda regnet drog igång splashade och voltade Tom Holland runt på den drypande scenen i en final med så mycket drama att man fick gåshud. Det är bara så fantastiskt!

Äh, det måste ses. Youtubade ni upp det som jag bad er? Då vet ni. Han går all in. Varför blev jag – och internet – så hänförda? Skådisar som är bra på att dansa har man ju sett förr. Någon på Twitter med namnet Caspar Salmon skrev så bra att jag vill citera: 

”Det värsta med straighta kändisar när de ska lipsynka är att de är så ironiska och generade. Tom Holland var inte det. Så många av hans rörelser och danssteg är faktiskt feminina och han ger sig hän totalt, ger allt han kan. Det är äkta och kommer från hjärtat, inte med glimten i ögat. Det är inte ett skämt för honom, eller genant att han gör en kvinnas sång, eller är klädd som en kvinna, eller att han dansar förföriskt.” 

Och precis så är det. Det är noll buskis, noll ”höhö jag låtsas vara kvinna men alltså ni fattar väl att det är på sköj höhö”. 

Jag blev så lycklig av det här klippet (som jag nu sett 20 gånger? 30?!), kanske för att jag är övertygad om att det kommer, och har kommit, en ny generation män som bara skiter i könsroller och traditionell tröttsam maskulinitet. Att man spelar actionhjälte i en av årets mest påkostade och omtalade filmer ena dagen och dansar i lackkorsett i andra, än sen? Det är liksom inget snack! Kan ni se äldre macho-actiondudes göra det? Bruce Willis? Tom Cruise? The Rock? Eller de andra superhjältarna, skrattretande, tänk er Christian Bale eller Ben Affleck, nej nej nej. (Konstigt nog kan jag faktiskt ändå se Hugh ”Wolverine” Jackman göra det  …)

Tom Holland verkar vara en trevlig person över huvud taget (Instagrammar sin gulliga hund! Besöker barn på sjukhus i Spindelmannendräkt!) men det här var verkligen grädden på moset. Som skådisen Elizabeth Banks skrev: ”Jag är opassande förälskad. Grattis världen, Tom Holland är här för att rädda oss.” 

Bäst & Sämst

Bäst just nu: ”The Handmaid’s Tale” och Masterchef Australia. En för att få ångest, en för att må bra.

Sämst just nu: ”Girlboss”. Besvikelsen.

Ida Kjellin
Ida Kjellin 

Tv-krönikör i Dagens ETC. Carpar fler tv-serier än diem, enligt egen utsago.

Till vardags manusförfattare som framför allt skriver för barn och ungdom. Twittrar som @idakjellin.