Krönika. Kristin McMillen.

2017-03-02 08:00

Nu slutar vi att stöna för männens skull

Kvinna, sluta låta om det inte är skönt! Våra stön ska inte vara sexuellt smörjmedel åt män.

”Åh, åh!” Så har det låtit ur min mun många gånger när jag har haft sex. 

Tyvärr inte bara när det varit skönt – utan även när känslan inombords snarare varit ett apatiskt ”jaha”.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Skillnaden mellan den faktiska njutningen och kommunicerat ljud kan vara enorm – och det är ett problem. Inte minst för att det signalerat till sexpartnern att han gör rätt (trots att han kanske knappt hittat klitoris).

Dessvärre är jag inte ensam om att ha betett mig såhär.

De senaste veckorna har en engelsk rapport från 2010 fått fart i flödena igen. Finns det en direkt koppling mellan heterosexuellas sexuella läten och deras orgasmer? Inte enligt studiens resultat. 

Av de 71 intervjuade kvinnorna svarade 66 procent att de stönade för att få sin partner att komma snabbare. Hela 87 procent svarade att de stönade för boosta mannens självkänsla.

Bedrövande. Men låt mig förtydliga: Självklart är det inte vårt fel att det ser ut såhär.

Som kvinna är det inte lätt att hitta fram till sin egen njutning. Inte i en värld där vi tidigt lär oss att kvinnokroppens främsta roll är att vara het inför andra – istället för att uppmuntras upptäcka hur vår upphetsning fungerar, att ha skönt som subjekt.

Vi lär oss hur vi ska få män att dregla med ögonen. Att kåta upp. Och vi får tidigt se konsekvenserna av att inte gå med på dessa villkor: att kallas fula, äckliga och tråkiga när vi inte lyckats med uppdraget att göra manskollektivet spontansugna.

Inte konstigt då att vi tappar bort den egna upphetsningen bland alla yttre krav.

Den enklaste lösningen på stönproblemet är förstås att vi slutar fejka. Samtidigt är det olidligt tröttsamt att uppdraget att lösa strukturell ojämställdhet alltid ska läggas på den enskilda kvinnan.

För många män i styrelsepositioner? ”Kvinna, ta för dig”!

För många våldtäkter? ”Gå en kurs i feministiskt självförsvar.”

För ojämställda löner? ”Se till att gå en kurs i effektiv löneförhandling.”

Jag hade väldigt ofta hellre sett konkreta förslag på vad enskilda män kan göra för att krossa patriarkatet.

Men i fallet med stönen så är det nog ändå en kombination som ska till. För om vi heterokvinnor slutar flämta om det inte finns känslomässig täckning för ljuden, då borde väl männen vi ligger med rimligtvis också börja snappa upp vad som är skönt för oss på riktigt?

Och i en drömvärld: Lyhört känna in och göra mer av det som faktiskt fungerar?

Med denna förhoppning varslar jag härmed till stön-strejk. Kvinna, sluta låta om det inte är skönt! Våra stön ska inte vara sexuellt smörjmedel åt män.