Krönika. Rasmus Fleischer.

2021-02-18 12:45
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Kryptering börjar bli folkligt – här är den bästa appen

Bland allt fler märks dock en olust över att Messenger-chattarnas innehåll lagras permanent på Facebooks servrar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Krypterat chattande är på väg att bli folkligt. Sverige ligger förvisso efter: här fortsätter Facebooks chattfunktion Messenger vara standard. Bland allt fler märks dock en olust över att chattarnas innehåll lagras permanent på Facebooks servrar. Informationen kan utnyttjas för annonsering, eller överlämnas till myndigheterna om tio år. Enda sättet att hindra detta är att kryptera.

Sedan flera år erbjuds fullgod kryptering av Whatsapp, som är den dominerande chattjänsten i stora delar av världen. Den ägs emellertid av Facebook och förra månaden meddelades nya användarvillkor. Whatsapp ska nu börja samla in metadata (som vem du har chattat med när och var du befunnit dig) och skicka vidare till moderföretaget.

Miljontals användare söker sig därför vidare till alternativ, särskilt Telegram och Signal. Telegram kontrolleras av ryska riskkapitalister som längre fram väntas försöka dra in pengar på reklam, det vill säga gå samma väg som Whatsapp.

Signal är den bästa tjänst som nu finns för krypterade meddelanden. Den är gratis, saknar reklam och är lätt att installera på mobil och dator – användarna identifieras och hittar varandra via sina telefonnummer. Det funkar utmärkt för både gruppchatt och röstsamtal. Den senaste tidens kraftiga tillströmning av nya användare gav bara tillfälliga störningar i driften.

Finansieringen kommer inte från riskkapital utan från en stiftelse, Open Technology Fund, som i sin tur får pengar från den amerikanska staten. Om detta kan mycket sägas, men den öppna källkoden garanterar att inga bakdörrar smusslas in.

Ändå finns det skäl att oroa sig för Signals långsiktiga hållbarhet. Vad händer när tusenhövdade gruppchattar på Signal används för att organisera pogromer eller terrordåd? Stiftelsens ledning tycks sakna en plan för sådana situationer och inte vilja ta ställning till hur tjänsten används. Hållningen är begriplig, men riskerar att göra Signal till måltavla för krav på statliga förbud av kryptering utan bakdörrar. 

PRENUMERERA PÅ ETC NYHETSMAGASIN

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Rasmus Fleischer
Rasmus Fleischer 

Rasmus Fleischer är ekonomihistoriker och ETC:s expert på den digitala utvecklingen.