Hoppa till innehållet

Krönika

Staffan Lindberg: Kaniner, sniglar och tennisrack

ETC Uppsala

Formellt sett ger hästkött inte någon klimatpåverkan alls eftersom hästen hör till sport och fritidssektorn och utsläppen bokförs där. Det är alltså ekvivalent med att äta upp ett tennisracket.
Det här är en krönika.
Det är skribenten och inte ETC Uppsala som står för åsikten.

Maten vi sätter i oss påverkar klimatet. Det visste ni säkert. En fjärdedel av människans klimatpåverkan kommer från livsmedelsproduktionen och tre växthusgaser är inblandade:

Koldioxid som släpps ut från transporter och maskiner och som läcker från mullrika jordar. Metan från gödselhögar och kor- och fårmagar. Och så lustgas som sprids vid all möjlig gödsling. Köttätandet tillsammans med mejeriprodukterna ger största klimatpåverkan. Till det kan man lägga skaldjur och fisk som ofta kräver mycket bränsle vid trålning och transport.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på ETC Uppsala!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela sommaren

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln