Hoppa till innehållet

Nyheter

Rebecka Bohlin: Jag ska dansa naken

Bild: ETC Nyhetsmagasin

ETC nyhetsmagasin

Den fascistiska ideologin är patriarkal till sin natur och ser familjen som nationens minsta beståndsdel. Kvinnans främsta roll är att föda barn och fostra dem till goda medborgare.

Det här är en nyheter.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

En sak som slagit mig under mina år som aktiv feminist är att kvinnokampen kan ha väldigt olika fokus – beroende på tid och plats. Under några år bodde jag i Madrid och förvånades över att feministerna där så ofta ville ha nakna kvinnor på sina flygblad och affischer. De förklarade att nakenhet var förbjudet under Francos diktatur, och att få vara naken därför hade blivit en viktig del av frihetskampen. En liknande ingång har jag mött när jag samarbetat med feminister i Sverige som är födda i Iran, där regimen förbjuder kvinnor att visa såväl sitt hår som sina kroppar.

Länge var mina iranska och spanska feministkollegors kropps­fokus svårt att förstå för mig, för i den värld jag lever med porrindustri och skönhetshets känns det bakvänt att vi feminister ska bry oss om kropp i stället för sakpolitik.

Men idag inser jag att de har en viktig poäng. Vi behöver både kämpa för att slippa objektifiering av våra kroppar – och för rätten att få exponera våra kroppar på de sätt vi själva vill.

Den kampen har blivit extra påtaglig nu, när vi dagligen möts av nyhetsrapporter från regimens Iran. De långa listorna på människor som riskerar dödsstraff för att de kämpar för frihet och demokratiska rättigheter, och för att slippa auktoritära dogmer som att till exempel att behöva dölja sitt hår.

Jag frågar mig om även Sverige har slagit in på en väg, som över tid innebär att vi måste strida för sådant som vi länge ansett självklart?

I veckans tidning analyserar frilansjournalisten Mathias Wåg vår nya regering, och frågar sig om den bär på fascis­tiska drag. Han konstaterar att nu är tiden då vi på alla sätt behöver försvara de vinster som uppnåtts: folkrörelser, fristående medier, folkbildning och mötesplatser som är bastioner för våra vunna sociala rättigheter.

Den fascistiska ideologin är patriarkal till sin natur och ser familjen som nationens minsta beståndsdel. Kvinnans främsta roll är att föda barn och fostra dem till goda medborgare. I förlängningen hotar denna ideologi inte bara demokratin i sig – utan även våra fri- och rättigheter som kvinnor.

Kommer det att komma en dag då jag själv dansar naken på Sergels torg som en del av en feministisk kamp? Jag utesluter inte det.

Ämnen i artikeln