Tv-krönikan. Ida Kjellin.

2016-02-28 15:32

Jag kan inte heja på agent Mulder längre

Alla som någon gång debatterat med en klimatskeptiker, SD:are eller anti-vaccinerare vet en sak. Fakta biter inte. Och Arkiv X-karaktären är ju en av dem.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Arkiv X går på tv igen, nästan fjorton år efter att den sista säsongen avslutades. FBI-agenten Fox Mulder tror fortfarande på utomjordingar, monster och myndigheters mörkläggning, och hans partner Dana Scully försöker som vanligt få honom att lita på vetenskapen.

När serien började på 90-talet gillade man Fox Mulder. Han var en underdog förpassad ner i en källare, en agent med jordens sämsta rykte som hånfulla FBI-kollegor gett öknamnet ”Spooky” Mulder då han såg övernaturligheter i varje litet konstigt mord. Ingen trodde på honom, inte ens hans fantasilösa kollega Dana Scully som försökte förklara övernaturliga händelser med fakta. Men vi tittare trodde på Fox Mulder. ”The truth is out there”, sanningen finns därute!

Så öppnas Arkiv X igen, nu år 2016.

Plötsligt känns det inte lika kul att heja på Fox ”Spooky” Mulder. För konspirationsteoretikern är inte längre den utan makt. Det är inte längre den ”lilla människan” som förgäves kämpar för att få ut sanningen om maktmissbruk och mörkläggningar.

I Sverige bestämde sig Elisabeth Höglund nyligen för att hon inte trodde på kriminologernas fakta om antalet mord som begås. I hennes blogg hejades det på: ”äntligen någon som vågar säga sanningen!” Elisabeth Höglund är ingen obskyr tyckare, hon är en känd profil och före detta journalist som precis vann finalen i frågesportsprogrammet På Spåret. (I konsekvensens namn borde hon ju ifrågasätta faktasvaren där också ...)

I USA tror sju av femton republikanska presidentkandidater inte på klimathotet. Donald Trump har sagt att klimatförändringarna är ett påhitt av Kina för att skada amerikansk industri. Superkändisparet Justin Timberlake och Jessica Biel har gått ut med att de inte kommer vaccinera sitt barn och sällar sig därmed till en växande skara som tror på konspirationssnack om ”Big Pharma” hellre än läkare och forskare.

Alla som någon gång debatterat med en klimatskeptiker, SD:are eller anti-vaccinerare vet en sak. Fakta biter inte. Du kan citera ur FN-rapporter, BRÅ-statistik och kliniska studier tills du blir blå i ansiktet. Du kommer ändå förlora.

För de är allihop, liksom Fox Mulder, övertygade om att det pågår sammansvärjningar. De som har gjort studierna och rapporterna är nämligen köpta! Av vem? Mja, beroende på vem du frågar kan det vara lite olika: vanligt är ju snack om den här luddiga kommunist-feminist-rörelsen som tillsammans med SVT då skulle bilda något slags nedtystande maffiasyndikat. Eller så är det ännu vagare ”myndigheterna” och ”media” som är köpta av ... Öhhh. Oklart.

Sanningen finns inte ”därute” som Arkiv X påstår, sanningen finns redan i form av hundratals, tusentals forskningsrapporter gjorda av folk som vet vad de talar om. Team Scully. Team vetenskapen. Stäng Arkiv X, och Fox Mulder kan gå ner i sin källare igen, och den här gången får han sitta där utan wifi.

Ida Kjellin
Ida Kjellin 

Tv-krönikör i Dagens ETC. Carpar fler tv-serier än diem, enligt egen utsago.

Till vardags manusförfattare som framför allt skriver för barn och ungdom. Twittrar som @idakjellin.