Krönika. Rasmus Fleischer.

2021-02-24 14:05
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Jag avskyr att älska Gmail

Ingen skapar bättre ordning bland posten än övervakningskapitalismens ohotade världsmästare. Google.

Men låt mig ändå ge dig ett tips.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jag avskyr mejl – ändå älskar jag Gmail. Jag önskar att jag kunde säga motsatsen, för egentligen vill jag ju inte sitta i knät på Google. Som många andra ogillar jag tanken på att all vår korrespondens på obestämd tid lagras hos ett megaföretag. Att allt vi skriver kan användas för att rikta reklam och påverkanskampanjer. Att det om tio år kan lämnas ut till en säkerhetstjänst.

Det finns ett övervakningsfritt alternativ till Gmail, som dessutom är gratis. Protonmail erbjuder kryptering hela vägen, utan att postkontoret ens har möjlighet att titta på brevens innehåll. Ändå envisas jag med att använda Gmail (exempelvis för att mejla den här krönikan till ETC-redaktionen).

Förra veckan skrev jag här om chatt. Då manade jag alla att i möjligaste mån överge de meddelandetjänster som kontrolleras av Facebook. Det övervakningsfria alternativet för att chatta heter Signal.

Att byta mejltjänst till Protonmail är ännu enklare. Envar kan göra det på egen hand, utan att några kontaktvägar stängs. Men det finns en annan viktig skillnad mellan chatt och mejl.

Chatt handlar om förtrolig kommunikation mellan enskilda människor. Alla meddelanden som man tar emot vill man i allmänhet läsa. Mejlfloden består däremot mestadels av skräp: från rena bedrägeriförsök, till måttligt intressanta nyhetsbrev.

Att sortera post för hand är ingen människovärdig syssla. Därför finns det en poäng i att ta hjälp av det automatiserade postkontoret med att sortera bort skräppost, samt lägga alla reklamutskick i en sidokorg. Men då krävs faktiskt att postkontoret får tillgång till brevets innehåll.

Övervakningen medför alltså fördelar som inte kan förnekas. Ingen skapar bättre ordning bland posten än övervakningskapitalismens ohotade världsmästare. Google.

Låt mig därför ge ett pragmatiskt tips: skaffa två mejladresser. En mer slaskbetonad adress på Gmail som du använder när du köper saker eller skriver upp dig för utskick. En annan adress på Protonmail som du reserverar för personlig korrespondens. 

PRENUMERERA PÅ ETC NYHETSMAGASIN

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Rasmus Fleischer
Rasmus Fleischer 

Rasmus Fleischer är ekonomihistoriker och ETC:s expert på den digitala utvecklingen.