Krönika. Stefan Sundström.

2020-03-16 20:00
Puffetikett
Dagens ETC

I coronatider ser de som vill så misstro mellan människor sin chans

Lobbyister och spindoktorer världen över sitter just nu i Skypekonferenser och letar efter vinklar på corona som kan främja just deras agenda.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Jag skrev en låt i höstas, som jag nu åker runt och sjunger med Riksteatern.

Den har sällsynt dålig tajming.

Nu har dom börjat ställa in våra föreställningar på grund av corona­viruset så den kanske inte blir så mycket mer sjungen.

Så här gick den i alla fall:

 

Det är farligt med hygien

Kan ingen jävel begripa          

Folk har fullständigt nojat in

Att hålla ren snopp o snippa   

 

Det ska rakas o hållas kort

Båd på gubbs o på tanter

Feronomerna skräms ju bort

Av alla deodoranter

 

Mikroberna du hade dom kasta du ut                

Med badvattnet min vän och nu så är du sjuk      

Och ingen tänder på dej Ingen vill dej ha

Du doftar ju precis som andra

Gubbarna i skogen hade en poäng

Liksom var lerig jänta och var lortig dräng

Bakterien den va din bäste vän Nu är du

sjuk och ensam i din säng

 

Det är en trall i tretakt och jag sjunger den liksom lite som en hälsingehambo, typ Allan Edwall, ni vet, tjo och så kläm till med sista stavelsen i varje rad.

Coronaviruset gör kometkarriär och visst är det läskigt, men det läskigaste är att det har ett sånt kanonläge att sprida sej rent mentalt. Det är som om vår immunitet mot panik och ryktesspridning har blivit så nedsatt av dom senaste årens utveckling.

Dom som vill destabilisera demokratin och så misstro i största allmänhet mellan folk ser sin chans.

Lobbyister och spindoktorer världen över sitter just nu i Skypekonferenser och letar efter vinklar på corona som kan främja just deras agenda.

Organisationen Sveriges Mjölkbönder, som inte gärna kan representera dom mjölkbönder jag känner, passar på att i Aftonbladet kräva att beteskravet för kor ska skippas, att Sveriges Lantbruksuniversitet slutar främja ekologiskt jordbruk och att vildsvinen ska utrotas.

Varför då?

Jo för att Sverige inte är självförsörjande på livsmedel, och det kan bli katastrofalt. Och det har dom ju faktiskt rätt i.

”Ska svenskarna svälta på grund av corona?” frågar dom och det är en bra fråga, däremot är svaren dikterat av stora mjölkbönders krav på maximal avkastning oavsett djurhälsa och biologisk mångfald.

Att vi på bara några dagar kan få tomma butikshyllor i Sverige, att vi inte längre är självförsörjande är ett problem.

När Sverige skippade beredskapslagren på 90-talet var alla utom militären helt obekymrade över hur vi skulle klara oss om det blev kris. Och Sveriges självförsörjning som på 80-talet var uppe i 80–100 procent sjönk samtidigt till hälften, allt beroende på den så kallade globaliseringen.

Tilltron till det internationella finanskapital som styr världens strömmar av livsmedel var stort från statsmakternas sida och dom släppte så gärna ifrån sej kontrollen.

Så visst kan man fundera över självförsörjning i dessa influensatider. Man kan också fundera över att folk nu agerar individuellt istället för tillsammans, hamstring i stället för gemensamt rationellt agerande.

Tilltron mellan människor slås sönder av vårt ekonomiska system. Frågan blir inte längre Hur ska VI skydda oss, utan det blir som det står på löpsedlarna: Så skyddar DU dej mot coronaviruset.

Det är väldigt lätt att göra klickgenererande rubriker om våld, skandaler och virus, men svårare att göra nåt smaskigt av den krypande klimatkatastrofen och den accelererande utrotningen av olika smådjur som ingen vet namnet på, och ingen heller vet vad dom har för betydelse för den väv som vi alla är beroende av.

Saker som djurhälsa och biologisk mångfald har en fundamental betydelse för oss människor, om vi höjer blicken förbi nästa kvartalsrapport.

Ja, många passar på att tjoa för sin egen agenda på grund av corona. Jag också.

Här:

För att nyansera saker och ting, det finns faktiskt bra virus. Vet ni det?

Det finns bakteriofager. Det är små virus som ser ut som små månlandare, dom landar på bakteriens membran, tränger in och tvingar bakterien att mångfaldiga intränglingen och sen bara pang så är bakterien borta.

Innan antibiotikan slog igenom forskades mycket på bakteriofager och man lyckades få fram effektiva behandlingar mot bland annat rdysenteri och inflammerade brännskador. Sen kom antibiotikan och forskningen upphörde.

Med tanke på den ökande antibiotikaresistensen vore det ju läge att börja om med den forskningen. 2050 beräknas ju 10 miljoner människor dö varje år på grund av just antibiotikaresistens.

Potentialen för bakteriofager är stor, det är den vanligaste biologiska partikel som finns, i ett oräkneligt antal arter.

Men dom stora läkemedelsbolagen är inte så intresserade, eftersom bakteriofager finns överallt i naturen och inte är så lätta att patentera, varumärkesskydda och tjäna pengar på.

Googla (eller ännu hellre DuckDuckGoa) om du inte tror mej.

Verkligheten är komplex och svåröverskådlig, vi är delar av en stor väv vi ännu inte vet så mycket om. Vi riskerar att kasta ut barnet med badvattnet när vi försöker tvätta av oss den onda omgivningens inflytande på oss.

Vi hänger ihop med varann.

Plus & minus

Plus: Att när jag pratar i telefon med min dotter om corona och tänker att jag som fader måste lugna henne, så säjer hon: ”jamen jag spritar inte händerna för att jag är rädd för att få corona själv, jag gör det för att inte sprida smitta”. Jag blir stolt. Istället för en massa ensamma och rädda människor finns det ett starkt vi. I alla fall bland yngre.

Minus: Synd att det minskande flygandet ska bero på att folk är rädda för virus och inte för att den mänskliga civilisationen långsamt tar livet av sej.

Stefan Sundström
Stefan Sundström 

Är musiker. En fredag i månaden skriver han krönikor i Dagens ETC.