Krönika. Kawa Zolfagary.

2014-09-14 08:41

Glöm inte vad som står på spel

Jag vill skaka om varenda väljare som tror att det är små skillnader mellan de olika regeringsalternativen, jag vill läxa upp varenda person som inte förstår hur Sverigedemokraternas ökade inflytande drabbar oss, skriver Kawa Zolfagary.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jag skiter i ditt jävla Rut-avdrag, den diskussionen är havererad för länge sen. Jag bryr mig inte om ditt siffertrixande där du får massarbetslöshet att bli något positivt. Det här valet handlar om så mycket mer, det handlar om avgrunden vi är på väg att ramla ner i.

Den enda möjligheten Alliansen har att sitta kvar är ifall de samarbetar med Sverigedemokraterna. Smaka på det. Det finns ingen annan chans, de kan omöjligt ta igen över tio procent och gå om de rödgröna. Den enda möjligheten är ett samarbete med SD. Då pratar jag inte om sättet de har fått igenom sin politik de senaste fyra åren, med ett passivt stöd. Jimmie Åkesson har själv sagt att han enbart kommer stötta den regering som går med på hans krav – vilka kraven är kan ni nog enkelt gissa er till.

Det är detta som står på spel. Ni har sett vad som hänt med fyra år av Alliansen i majoritet följt av fyra år med en höger som måste förlita sig på Sverigedemokraterna. Ni har sett hur samtalet har förskjutits, ni har sett hur högerns flörtar med fascisterna har blivit allt öppnare. Ni har sett hur samhället förvridits till den grad att när nazister marscherar öppet på våra gator använder borgerliga ledarsidor sitt utrymme till att smutskasta dem som protesterar. Tänk er hur det kommer se ut efter fyra år med ett direkt samarbete mellan Alliansen och SD.

Jag vägrar vara sval. Jag är förbannad och jag vill skrika. Jag vill skaka om varenda väljare som tror att det är små skillnader mellan de olika regeringsalternativen, jag vill läxa upp varenda person som inte förstår hur Sverigedemokraternas ökade inflytande drabbar oss. Jag vill ta borgarna i kragen, visa dem köerna utanför soppköken, visa dem vad det innebär att leva på existensminimum, visa vad det innebär att vara utförsäkrad eller fast i Fas 3. De vet nog allt detta redan, de bara struntar i det för att de själva gjort en vinstaffär. Men låt er inte luras, er vinst är kortsiktig.

Ett samhälle med stora klyftor och svagt socialt skyddsnät är ett otryggt samhälle. Oavsett var på samhällsstegen du befinner dig så kommer du drabbas. Visst, befinner du dig i absoluta toppen så kan du låsa in dig bakom grindarna till din herrgård och aldrig behöva möta samhället, men det är väldigt få som kan unna sig den lyxen. Kriminalitet, fattigdom, rasism och konservativ syn på kvinnors rättigheter brer ut sig i otrygghetens kölvatten. Vill du ha ett mer jämlikt och jämställt samhälle finns det bara ett alternativ.

Experterna brukar säga att många av väljarna vill vara på vinnarnas sida. Fokus ska inte ligga på de svaga utan de starka, vinnarna, och hur de får det ännu bättre. Det är en strategi som hela högern tagit till sig, deras idealsamhälle är trots allt ett samhälle där två tredjedelar av befolkningen frodas på bekostnad av den sista tredjedelen. Särskilt tydligt är det med Sverigedemokraterna, som gjort det till sin bärande idé.

Men låt mig berätta en sak, vi kommer alla vara förlorare i det samhället. Avgrunden vi står framför kommer drabba vissa hårdare än andra, men i slutändan kommer vi alla falla ner.

Du har chansen att säga stopp, backa och välja en annan väg. Gör det, för allas skull. För mycket står på spel.

Bäst just nu

Att det snart är val och slut på hela charaden.

Sämst just nu

Att det snart är val och vi får en helt ny charad.

Kawa Zolfagary
Kawa Zolfagary 

Debattör, pressekreterare för Kommunal och författare till Vita kränkta män. Var fjärde vecka skriver han krönikor i Dagens ETC.