Techkrönika. Rasmus Fleischer.

2021-06-17 12:00
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Gängen borde ha använt Signal istället

I vissa kriminella kretsar har en Encro-telefon haft samma status som en Rolex-klocka. Bling-bling.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Polisen har på senare tid excellerat i hacking. Hundratals har gripits, misstänkta för brott som de avslöjat i chatt med varandra. Detta trots att de chattade krypterat, på svindyra specialtelefoner, via exklusiva krypterade appar som Encrochat och Anom. Den yrkeskriminella målgruppen betalade dyrt för att få det allra starkaste dataskyddet, men allt de fick var en falsk trygghet. Varje rad de skrev i sina chattar, varje foto där de poserade med vapen och kontanter, gick direkt till polisen.

Mot bakgrund av detta: vågar vi lita på Signal? För den som missat det är Signal en gratis, reklamfri app som låter en chatta lika smidigt som på Messenger, men där alla meddelanden skyddas av stark kryptering. Signal är idag förstahandsvalet för journalister som vill garantera källskydd. För att inte tala om vad tjänsten betyder för dissidenter i Belarus och Myanmar.

När det visade sig att inte ens de yrkeskriminellas exklusiva appar har hållit måttet, kan det tyckas osannolikt att gratisappen Signal skulle vara säker. En slutsats som kan ligga nära till hands är att vi lika gärna kan ge upp all datasäkerhet. Att vi alltid måste räkna med att myndigheterna, i mer än ett land, kan läsa allt vi skriver. Men det resonemanget bygger på en felaktig premiss. Nämligen att de yrkeskriminella skulle vara rationella och välinformerade köpare på marknaden för säkerhetsteknologi.

I vissa kriminella kretsar har en Encro-telefon haft samma status som en Rolex-klocka. Bling-bling. Men bara för att en säkerhetslösning är dyr, betyder det inte att den är säkrare än gratisalternativet. Det kan uppenbarligen vara precis tvärtom.

Allt tyder faktiskt på att Signal är säkert. Helt avgörande är att dess källkod är öppen. Allt granskas ständigt av oberoende experter som diskuterar saken i öppna forum. En lika stark garanti kan aldrig ges av något ljusskyggt företag med kriminella som målgrupp. Nu visade det sig rentav att Anom hade tagits över av FBI, som aktivt marknadsförde tjänsten till de kriminella nätverk som man ville avlyssna. 

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Rasmus Fleischer
Rasmus Fleischer 

Rasmus Fleischer är ekonomihistoriker och ETC:s expert på den digitala utvecklingen.