Krönika. Hanna Gimstedt.

2018-07-06 18:45

Feministiskt prepper-manifest för mörka dagar framöver

Ett mörker sänker sig över Sverige. Över stora delar av Europa ligger det redan som en skelettlös organism utan centralt nervsystem och skymmer solen i alla riktningar. En dallrig blobb av svärta. Snart ligger den utfluten även över oss, tung som tusen svarta hål. Den pressar oss ner i ett tillstånd som närmast liknar sömnparalys; vi är medvetna, vi hör röster och ser skuggor, men vi kan inte längre skrika och inte röra oss. Uppspärrade ögonvitor mot det eviga mörkret. Ben som knäcks.

Jag talar så klart om John Ajvide Lindqvists nya bok.

Nej, just det.

Jag talar om rasismen.

Imorgon är det Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Och hela veckan har varit nazisternas. Det är mycket rasism innanför en och samma ringmur. Mycket hat inom ramen för samma yttrandefrihet som de vill ta ifrån oss. Hur ska vi orka stå upp mot denna tyngd som sänker sig? Hur preppar man för att det öppna samhället försänks i mörker?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Förutom att samla ljusstumpar, då. Och färskvatten, konserver, knivar. Vid det här laget vet vi alla vad som ska finnas i hemmet när katastrofen kommer. Tack för väl utfört arbete, MSB. Men det här med prepping är en utpräglat manlig affär. Det är vapenträning, alternativa drivmedel till bilen, jakt.

Därför har jag formulerat ett feministiskt prepper-manifest i tio punkter. Det är saker som är bra att kunna, vissa helt avgörande för våra fria tankars överlevnad.

Tio överlevnadsstrategier inför det blå-bruna framtidsscenario vi hoppas slippa:

1.

Lär känna dina grannar. Hälsa på dem i trappen. Hjälp dem med matkassarna. Träng dig på. Vet du vilka som bor runt omkring blir du tryggare. Och finns det otrygghet i din närhet får du reda på det. Kanske får du skydda någon från hot och slag, kanske får du bara dela med dig av din frukost veckan innan barnbidraget. Kanske får du utmana någons fördomar, eller får dina egna utmanade, vem vet?

2. 

Umgås med dina barn. Eller någon annans. Inte bara för att du i en skyddsrumssituation faktiskt kommer behöva förhålla dig till omyndiga personer och deras behov, utan för att de får en att skratta snällt och vilja väl. Sedan lär de en också att sätta andras behov framför sina egna. Till exempel asylsökande. Bra, va?

3. 

Förhåll dig till djur. Som något annat än mat, alltså. Till exempel hästar. Hästar gör en nämligen mjukhjärtad och vacker inombords. Lite som med barn, fast de ber inte om nya appar hela tiden.

4.

Lär dig sy. Be inte din mamma. Hon har sytt i tillräckligt med knappar i sitt liv.

5. 

Gå en studiecirkel. I vad som helst, korgflätning eller swahili är två idéer. Du kommer få så sjukt mycket nytta av det, av det enkla skälet att du får använda hjärnan till något annat än du brukar. Att öva på att tänka i nya banor är bra. Korgar med.

6. 

Ring en vän. Hon kommer bli förvånad, för vem ringer någon längre om det inte är i jobbet? Äsch, mejla då, eller vad som funkar bäst för dig. Men prata lite med varann om rasismen och hur den påverkar er.  Odla de politiska samtalen i dina relationer.

7. 

Prata om hur det känns. Återigen skyddsrumssituationen – det kommer kanske inte kännas så jävla fett. Du kommer att vara rädd, frustrerad, klaustrofobisk. Lite som på Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Då kan det vara bra att kunna verbalisera sina känslor för att inte riskera att få ett breakdown och börja slåss. Våld är sällan konstruktivt.

8. 

Lär känna en person från en annan del av världen. Stäm träff, låt det inte rinna ut i sanden. Laga mat till varandra, lyssna på varandras musik. Var inte en präktig svensk som är övertygad om att Sverige är det bästa av länder. För uppenbarligen inte. Skryt inte, låt dig istället imponeras.

9. 

Gå ner i arbetstid. Och städa inte mer för den sakens skull. Använd tiden till övriga punkter i denna lista.

10. 

Engagera dig politiskt. Gå på osexiga partimöten på regniga vardagskvällar. Säg åt långrandiga män att komma till saken. Läs på. Lär känna kvinnor med sunda värderingar. Uppmuntra dem att ta förtroendeuppdrag. Ha dem som förebilder.

Gör vi så här kan de inte komma åt oss. Låt vår gemenskap bli vår bunker. Fuck SD.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter