Kommentar. Ulrika Lindahl.

2019-02-18 15:35
Puffetikett
Dagens ETC

Därför bör alla uppröras av 1177-skandalen

I en slimmad offentlig sjukvård måste patienten till varje pris hållas borta från det fysiska sjukhuset.

Barnet kräks igen. Det är femte natten i rad. Trasig av sömnbrist och oro ringer du till sjukvården och bara gråter: Vad ska jag göra?
Du vaknar mitt i natten med ett tryck över bröstet och en ångest som river. Nu dör jag tänker du och ringer 1177. Vänder ut och in på dig själv inför människan i andra änden av luren.

Den där medicinen som mamma har fått utskriven och som hon kanske har tagit dubbel dos av eftersom hon inte riktigt klarar av att hålla reda på medicinerna längre, hur farlig är den egentligen? Du ringer för att få veta om ni behöver åka in.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Eller så kanske du inte orkar mer. Sitter där redo för att ta ditt liv men skickar ut ett sista rop på hjälp och ringer till det första nummer du kommer på.

Våra samtal till 1177 Vårdguiden innehåller den allra känsligaste information som en människa kan dela med sig av. Under många år har vi uppmuntrats att använda den här tjänsten istället för att åka in till överbelastade akutmottagningar och vårdcentraler. Och vi svenskar, som har ett mycket stort förtroende för myndigheter jämfört med andra länders befolkningar, gör som vi blir tillsagda och litar på att vi ska bli omhändertagna.  

Men nu avslöjar Computer Sweden att 2,7 miljoner inspelade samtal till 1177 har legat helt oskyddade som ljudfiler på webbserver helt öppna för vem som helst att ladda ner och lyssna på. Den som har ringt Vårdguiden i Stockholm, Södermanland och Värmland har, framför allt på nätter och kvällar, hamnat hos företaget Medicall i Hua Hin i Thailand.

Visste vi ens det? Att det inte var en av landstingets egna sjuksköterskor som svarade. I en kedja av entreprenörer och underentreprenörer har sedan samtalen hamnat på en oskyddad webbserver som levereras av företaget Voice Integrate Nordic AB. Chefen där kan inte ge några svar på hur det kunde hända. ”Jag är ingen tekniker”, svarar han när SVT frågar.

Så vem är egentligen ansvarig för att svika det förtroende som vi har gett dem? Politikerna som har upphandlat till lägsta pris, entreprenörerna och underentreprenörerna som har pressat priset i led efter led på vår hälsas och vår säkerhets bekostnad.

I en slimmad offentlig sjukvård måste patienten till varje pris hållas borta från det fysiska sjukhuset. 1177 var det första steget, digitala nätdoktorer det andra. Men när privatiseringsivern leker rysk roulette med integritet och säkerhet är det dags att sluta göra som man blir tillsagd.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Ulrika Lindahl
Ulrika Lindahl 

Bor i Örebro. Ledarskribent på Dagens ETC.