Krönika. Özz Nûjen.

2019-01-15 13:00
Puffetikett
Dagens ETC

2019 kommer att bli ett toppenår

Många är modigare i dag och står upp för varandra och andra. Mod inspirerar och ger inre styrka och övertygelse.

Många av oss är stolta över vårt Sverige. Vi hyllar och värnar en hel del svenska traditioner och värden, som vi dels behöver vårda, men även omforma så att det passar vår nutid och framtid. Några exempel är sekularism, jämställdhet, LSS, fri abort med respekt för kvinnan och med generös tidsgräns, folkbildning, facklig organisering, naturvård, kollektivavtal, anställningstrygghet, pappaledighet m.m. och m.fl.

I mitt tycke är vi ett av världens bästa länder och oftast det bästa.

Dessa traditioner och värden har vi inte fått gratis – jo ni som är någorlunda unga har fått det, men det har varit mycket kamp, slit, tårar, arbete, strejker, svett, organisering och vilja från våra äldre och generationer före dem. Nu ser vi att dessa värden och traditioner hotas eller iallafall ifrågasätts av konservativa och högerextremistiska krafter.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Detta år kommer därför att bli ett motståndets år.

Och 2019 är året då modet, viljan, ljuset och framåtandan åter får plats i våra hjärtan.

Allt fler inser att det är dags att reagera mot attackerna på vår välfärdsstat och mot försämringarna och segregationen inom vård och skola.

Fler vågar stå upp mot sexism och kvinnohat.

Allt fler visar sin avsky mot hederskultur.

Och sakta men säkert börjar även många att se igenom ”systemkollaps-agitatorerna” och deras oro som är indränkt av inskränkthet och vanlig simpel rasism.

Många är modigare i dag och står upp för varandra och andra. Mod inspirerar och ger inre styrka och övertygelse.

2019 kommer vi se allt mer av detta och allt fler kommer att visa prov på mod och medmänsklighet.

Inget skrämmer extremhögern och roffarkapitalister såsom mod hos folk.

Dessa sorgliga och farliga skapelsers existens skakas och hotas av chockerande insikter och fakta som att hela samhället, ja hela vår värld, mår bättre av mindre inkomstklyftor, mindre segregation och mer feminism och miljöarbete.

Vi som tror på ett rättvisare och grönare samhälle måste nu därför jobba ännu lite hårdare och smartare för att få ut vårt budskap.

De kommer att kasta halmgubbar och byta ämne och hoppa på andra och även dig.

Du känner igen dem och du vet nu hur dom jobbar.

Ge dem inte det.

Parera och blockera!

Gå vidare.

Och du behöver inte vara trevlig mot de som är otrevliga eller hotar. Säg vad du tycker och anser om frågan och anmäl alltid den eller de som hotar och gå vidare.

Träffa folk på riktigt.

Prata med och övertyga folk, dina nära och kära och omgivning, med fakta, kunskap och lite gott humör.

Bemöt rädsla och ignorans med kärlek och rena kalla fakta.

Allt detta medan vi tyvärr sakta och med all säkerhet går mot en total miljö- och klimatkollaps.

Och den så kallade mänskligheten som vi känner den och särskilt storföretagen och våra världsledare är heller inte att lita på när det gäller klimathotet. Alltför många beter sig som om domedagsklockan har en snooze­knapp.

Men när orden inte räcker till längre.

När uppmaningar och varningar från forskare ignoreras, stora fredliga demonstrationer inte får medial uppmärksamhet och när miljökampanjer fnyses bort av politiker och storföretag. När de inte ens FATTAR att deras sätt att leva, leka affär eller ha åsikter inte får, aldrig får, hota min, din och vårt rätt att leva, känna oss trygga och andas frisk luft på en beboelig planet. Ja, då finns det fler vägar att gå och många att inspireras av.

Island är ett exempel. De har gjort det olagligt att betala kvinnor lägre löner än män i företag med fler än 25 anställda.

I Frankrike har miljöorganisationer stämt hela franska staten för att den inte gjort och gör tillräckligt för att hindra miljöförstöringen och det stundande klimathotet.

Anmäl företag som inte tar sitt ansvar! Anmäl miljöbovar! Anmäl politiker och företagsledare och ställ dem inför rätta.

Kräv ansvar och gå efter de ­skyldiga.

Besök dem på deras möten, stör dagordningen, fråga dem och kritisera dem på plats inför öppen ridå och kräv svar.

Var ­jobbig.

Ha kul, håll ihop och gå nu och ge extremhögern, dess apologeter och klimatförnekarna ett helvete!

2019 kommer bli fantastiskt!

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter