Krönika. Lotta Lindqvist.

2019-12-09 18:30
Puffetikett
Dagens ETC

10 skäl till att aldrig säga sexarbete

Hur vi snackar om nåt påverkar hur vi förstår det och tänker om det. Ett prostitutionens nyspråk har gjort entré och det gäller att se upp och vakta sin tunga.

Så varsågod: utan inbördes ordning, här har ni mina tio skäl att aldrig säga sexarbete.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1. Alla profitörer i prostitutionsbranschen vill att vi ska säga det. Det är inte bara ett lite modernare ord man kan slänga sig med för att verka woke. Istället är själva begreppet ett led i arbetet för att normalisera prostitution. De har mixat nyliberalism/kapitalism och den tilltalande idén om ”sexuell frihet” för få fram ett rumsrent namn på människohandel.

2. Det gör torsken till en konsument. Hela spelplanen förändras: när prostitution blir ett arbete blir det svårt att kritisera köparna. Mellan producent och konsument försvinner maktförhållandet. En kund anses ha rätt att få det han betalt för och gör inte nåt mer kontroversiellt än köper en tröja eller anlitar en snickare. Kvinnor tvingas därmed att konkurrera med sin integritet och sin säkerhet.

3. Det gör hallickar och människohandlare till ”arbetsgivare” och ”arbetsförmedlare”. Andra ord på samma språk är ”arbetskraftsinvandring” eller ”sex-migration” som alltså i sammanhanget betyder trafficking. Behöver det ens kommenteras?

4. Branschen blir en arbetsmarknadens slasktratt där alla kvinnor är anställningsbara. Det enda som krävs är en kvinnokropp och detta blir då ett av de absolut mest tillgängliga arbetena för kvinnor ”långt från arbetsmarknaden”. Dags för Samhall att lansera eskort-­service?


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

5. Regleringar om arbetsmiljö, arbetsskador och risker i arbetet går inte att tillämpa.

Saker som är helt otänkbara i andra branscher och i hela samhället är tillåtna i prostitutionen. De skapar alltså inte bara en bransch där alla kvinnor kan arbeta, det är också en där villkor och skydd som gäller andra arbetare sätts ur spel. Hur hanterar vi bestämmelser om sexuella trakasserier på en bordell? Vad säger skyddsombudet om BDSM?

6. Prostitution kan inte göras säkert. Hela skiten utspelar sig direkt på och inuti kvinnokroppen. Det finns därför inget sätt som smärta, risk för graviditet/abort, sjukdomar, mer eller mindre bestående skador och psykiskt lidande kan raderas.

7. De behandlar det ändå aldrig som ett jobb. Ni vet till och med liberaler erkänner nån form av basic maktanalys och tanke om olika intressen i vanliga jobb - men inte i prostitutionen. I ingen annan bransch hävdas så ivrigt att ägare, ledning, konsumenter och anställda har gemensamma intressen och fiender.

8. Stigmatisering blir det enda och stora problemet. Prostituerades rättigheter omformuleras och blir typ ”rätten att vara prostituerad”. Kvinnor i prostitution är då en särskild minoritet som förtrycks av lagar och fördomar. Ändå är det inte en rättighet att utöva nåt yrke alls. Så de får inte riktigt ihop det: prostitution ska va ett arbete, men det omtalas samtidigt som typ ett ”sexuellt uttryck” som man har rätt att leva ut. Att prostitution är ett fenomen som helt utgår ifrån den ena partens sexualitet mörkas ut och gränserna mellan den som profiterar eller köper och den som säljer suddas ut till förmån för ett gemensamt ”stigma”.

9. Det är en kapitulation inför tanken om att prostitution alltid måste finnas. De påstår att man måste reglera/avkriminalisera (och jobbifiera) sexhandeln för att den ändå alltid kommer att finnas, och att det därför ligger i de prostituerades intresse. Men prostitution påverkar alla kvinnor och hittills har ingen kunnat argumentera för hur legaliserad prostitution gynnar kvinnor som grupp. Vi vet att i stater som legaliserat ökar sexhandeln och fler kvinnor prostitueras. Så blir harm-reduction en ständig harm-production.

10. Prostitution kan inte göras jämställt. Det hela bygger på ojämlikhet och mansdominans. Att sexhandeln är ett könat fenomen borde vara så uppenbart att det inte är värt att nämna. Både ”prostitutionsturism” och trafficking av kvinnor till västländernas legala prostitution går att förstå som en ”outsourzing” av ojämlikhet. När kvinnors ställning trots allt förbättrats i väst så kan män ta sig runt det genom att köpa underordning hos kvinnor ifrån platser på jorden där deras ställning är lägre och fattigdomen svårare.

Så för alla kvinnors rätt och en framtid där vi inte snackar så jävla mycket skit, säg aldrig sexarbete.

Plus & minus

Plus: Kvinnojouren i Motala – leve dem och alla jourers kamp för överlevnad!

Minus: Göteborgs universitet, som bjuder in fascister att föreläsa om sina strategier. Det är då så man kräks.

Lotta Lindqvist
Lotta Lindqvist 

… är krönikör för Dagens ETC. Hon har tidigare hittat många läsare under pseudonymen Ensam mamma röker.