Krönika. Dilan Apak.

2020-08-16 14:00
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

00-talister är ett gäng töntar som borde uppfostras

Hela poängen med Yngre Generationer är att vi äldre ska kunna kalla dem lata. Det är en stark tradition i mänskligheten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jag måste ta tillbaka allt gott jag sagt om 00-talister. Eller gott och gott, jag har i varje fall vid flera tillfällen kallat dem Framtiden, eller till och med Framtidens Räddning. Jag kan också ha kallat dem för Hitler i en humorföreställning men det var bara på skoj. Min fasta övertygelse har varit att de är en hyvens generation, några som kan ta över när vi 80- och 90-talister är för utbrända och självömkande.

Idag kan jag dock konstatera att 00-talisterna varken är våra frälsare eller mördare. De är bara ett gäng töntar. Och den generaliseringen kommer inte av att de älskar att dansa iväg all sin data till Kina via Tiktok. Den springer ur något ännu värre: deras elevrådare. Elevrådsrepresentanter så pinsamt töntiga att de satte hela mitt arbetsschema ur spel.

Jag hade egentligen tänkt skriva en krönika om hur skönt det är att covid-pandemin äntligen tagit tillbaka förkylningen som en legitim anledning att stanna hemma från jobb. Svunna är de dagar då folk snackar skit om en i fikarummet för att en stannar hemma med halsont. Men så snubblade jag över denna nyhet: Sveriges elevråd, SVEA, är upprörda över att högskoleprovet ställs in i höst. ”Det bör gå” säger någon ny 19-årig Blondinbella med en alldeles för vuxen frisyr och ljusblå skjorta, de brådmognas stil, till Sveriges radio.

Ur led är uppenbarligen framtiden. För vilken ung person skulle inte ta chansen att slippa högskoleprovet med världens bästa ursäkt: en global pandemi? Sveriges ungdomar har nu åtminstone ett halvår framför sig där ingen vuxen kan komma och säga att de inte gör vad de kan för sin framtid. Jag tänker särskilt på alla barn till invandrare i det här landet som varje dag lever med bördan av att Jobba Dubbelt Så Hårt och Göra Släkten Stolt Genom Att Bli Läkare. Äntligen kan de andas lite till nästa vår. Men det vill elevrådarna inte veta av.

Någon måste uppfostra de här kidsen. Hela poängen med Yngre Generationer är att vi äldre ska kunna kalla dem lata. Det är en stark tradition i mänskligheten. Men så kommer 00-talisterna och kräver att få prestera. Det är ostridigt obehagligt. Någon måste ta dem i kragen och leda dem till närmsta underbetalda servicejobb som lär dem tusen procent mer om verkligheten än en akademisk utbildning. Eller få dem att starta band eller måla eller anstränga sig på något sätt för en kultur i lika stort behov av intensivvård som vilken covid-patient som helst.

Jag hoppas att ni föräldrar till 00-talister som läser detta tar åt er och lär barnen lite jäkla vett. Särskilt nu när de inte heller kan passa på att ”hitta sig själva” på någon jorden runt-resa som aldrig gjort någon gott. Annars ska ni se att det är just era små änglar som förvrider samhället tillbaka till att se ner på den som vågar vila ut sin förkylning. 

För övrigt vill Mikael Damberg se fler poliser i landet. Frågan är vilka han vill satsa på. De som kan föra upp en batong i anus på folk utan att det är våldtäkt? Eller de som kan rikta 25 skott, varav tre är dödliga, mot funktionsvarierade?

PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC

Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.