Klimat.

2020-09-25 10:03
Stortorget i Lund ­under ­förra årets globala ­klimatstrejk.  Bild: Johan Nilsson/TT
Stortorget i Lund ­under ­förra årets globala ­klimatstrejk.
Puffetikett
Dagens ETC

Världen samlas åter för stor klimatstrejk

I dag samlas människor över hela världen åter på gator och torg i en global aktion för klimatet. Men svensk polis stoppar aktionerna på flera håll, trots säkra avstånd i leden.

”Det är märkligt att fulla flyg och köpcentrum är tillåtet, samtidigt som smittsäkrade och grundlagsskyddade demonstrationer tvingas bort från gatorna”, säger arrangören Pontus Bergendahl.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I dag kallar Fridays For Future och nätverken KlimatSverige åter till global strejk för klimatet, den första aktionen utomhus sedan coronapandemins utbrott. I Sverige planeras aktioner på minst 89 orter, däribland Lund. För att minska risken för smittspridning har arrangörerna i Lund spridit ut manifestationen till Stortorget och Mårtenstorget och spärrar av varje område med rep. Med knutor i repet markeras lämpligt avstånd mellan deltagarna, som kommer att stå i en halvcirkel på markerade platser. Ingen släpps in utan att passera desinfektionsstationen utanför repet.

– Vi räknar med att vi blir fler än femtio och färre än hundra personer. Skulle vi mot förmodan bli fler än hundra, är vi förberedda för att hantera det också, säger Pontus Bergendahl, som är arrangör för klimatstrejken i Lund.

Ändå ger polisen inte tillstånd för aktionerna, med motiveringen att det sammanlagda antalet deltagare väntas överstiga 50 personer.

– Vi har försökt söka två separata tillstånd men de bedömer det som en ansökan och en demonstration och tar ingen hänsyn till att aktionen pågår på två skilda platser med 300 meter emellan, säger Pontus Bergendahl.

Tvärtemot danska regler

Om deltagarna istället bara skulle samlas på Stortorget utan banderoller och utan att kalla det en demonstration så hade det varit fullt tillåtet – tvärtemot de regler som gäller i Danmark, där Pontus Bergendahl deltog i en liknande massaktion med Extinction Rebellion, förra veckan.

– Där är allmänna folksamlingar, till skillnad från i Sverige, förbjudna men de gör undantag för demonstrationer. När vi samlades vid Kongens Nytorv var polisen därför framme och sa att vi var tvungna att börja demonstrera annars skulle de lösa upp oss.

Den svenska polisen har nekat tillstånd för klimataktionen även i andra större städer som Göteborg och Malmö.

–  Det är märkligt att fulla flyg och köpcentrum är tillåtet, samtidigt som smittsäkrade och grundlagsskyddade demonstrationer tvingas bort från gatorna, säger Pontus Bergendahl.

Aktionerna kommer ändå att genomföras som planerat. Både i Lund och Malmö och tusentals andra platser i Sverige och över hela världen.

– Polisen anser att vi kan vänta med att demonstrera tills pandemin är över, men regeringen satsar just nu miljarder på fossilindustrin istället för grön omställning och ska snart besluta om Preemraffs tillstånd. Vi måste ut på gatorna nu.

800dagar

Global klimatstrejk 25 september 2020

I dag genomför skolstrejkarrörelsen Fridays For Future och nätverken KlimatSverige en global aktionsdag för klimatet.

Utanför riksdagen i Stockholm och på minst 88 andra platser blir det aktioner för en rättvis omställning som lever upp till Parisavtalet.

På grund av coronapandemin prioriteras lokala manifestationer utanför kommunhus över hela landet.