Klimat.

2020-06-23 10:40
Lördagens notering i Verchojansk – som betraktas som en av världens kallaste, permanent bebodda platser – ligger 106 grader över stadens eget köldrekord, -67,8 grader.  Bild: Shutterstock
Lördagens notering i Verchojansk – som betraktas som en av världens kallaste, permanent bebodda platser – ligger 106 grader över stadens eget köldrekord, -67,8 grader. 
Puffetikett
Dagens ETC

Sibiriens extremvärme chockar forskarna

Den extrema hettan i Sibirien fortsätter. Verchojansk, en mil norr om polcirkeln, noterade i lördags 38 grader, nästan 20 grader över den normala sommarvärmen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sibirien är ökänt för extrema temperaturvariationer, från köldrekord som slår det mesta på jorden till svettig högsommar­värme. Men årets rekordhetta saknar motstycke. Lördagens notering i Verchojansk – som betraktas som en av världens kallaste permanent bebodda platser – ligger 106 grader över stadens eget köldrekord, -67,8 grader.

Meteorologiskt orsakas hettan av ett fastlåst högtryck i östra Sibirien, som blockerar kalluft från Arktis att tränga in över landet. Och rekordvärmen har hållit i sig. Den 9 juni noterade Nizhnyaya Pesha 30 grader och den 22 maj var det 25 graderi Khatanga – två andra ryska städer norr om polcirkeln. Under hela maj låg medel­temperaturen på flera håll i Sibirien närmare tio grader över det normala för årstiden.

– Det är tveklöst ett alarmerande tecken. Men det är inte bara maj som varit varmt i Sibirien. Hela vintern och våren har visat upprepade perioder med temperaturavvikelser över det normala, säger Freja Vamborg vid EU:s institut för klimatdata, Copernicus, till tidningen The Guardian.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Rekordvarmt halvår

Enligt analyser från Copernicus har medeltemperaturen i västra Sibirien under december till maj legat 5–6 grader över genomsnittet 1981–2010. Det betyder att halvåret slår alla tidigare som uppmätts sedan slutet av 1800-talet med flera grader.

– Den gångna vintern har varit den varmaste i Sibirien sedan temperaturmätningarna började för 130 år sedan. Medeltemperaturen har legat 6 grader över de normala för årstiden, säger Marina Makarova, chefsmeteorolog vid den ryska väderlekstjänsten Rosgidromet, till The Guardian.

Det är förvisso vanskligt att koppla temperaturav­vikelser i enskilda områden under en begränsad tidsperiod till klimatförändringar. Men sannolikheten för ett liknande sibiriskt halvår utan en global uppvärmning är försvinnande liten. Enligt Martin Stendel vid Danmarks motsvarighet till SMHI borde årets maj­temperaturer i Sibirien bara inträffa en gång på 100 000 år – om det inte vore för den underliggande uppvärmningen.

I själva verket har Sibirien varit epicentrum för ett rekordvarmt halvår globalt. Maj var den varmaste majmånad som hittills uppmätts – och risken är stor att 2020 också kommer att bli det varmaste året. Samtidigt är det ett etablerat faktum att uppvärmningen går snabbare över land och vid polerna.

– Även om planeten som helhet värms upp så sker det inte jämnt fördelat. Västra Sibirien står ut som en region som uppvisar en starkare trend av uppvärmning och med större temperaturvariationer. Så i viss mån så är det inte oväntat. Men det som förvånar är hur länge den här perioden med extrem värme har fortgått, säger Freja Vamborg.

800dagar