Klimat.

2020-09-15 21:40
Bild: Darko Vojinovic/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Oljejättarnas överlevnadsplan: Ökad efterfrågan på plast

Oljeindustrin hoppas att ökad plastanvändning ska kompensera för förlorade intäkter när bland annat transportflottan ställer om till eldrift. Men regeringars åtgärder för att minska den oljebaserade plasten kan stjälpa oljejättarnas planerade multimiljardsatsning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Oljeindustrin har förutspått att efterfrågan på plast kommer att vara det som håller branschens tillväxt uppe de kommande åren. För att kompensera för minskade intäkter när transport- och energisektorn ställer om till förnybart planerar stora oljebolag – däribland Saudi Aramco och Royal Dutch Shell – att investera cirka 400 miljarder dollar för att accelerera tillgången på plast i världen. Målet är att plastproduktionen ska öka med en fjärdedel under en femårsperiod.

Planerna kan dock gå i stöpet, rapporterar The Guardian. De olika strategier som många länder i världen, inklusive EU, antagit för att minska mängden engångsplast och få bort plastnedskräpningen riskerar nämligen att göra investeringarna olönsamma, enligt en rapport från tankesmedjan Carbon Tracker.

– Om plasten, som olje­industrin nu baserar sin framtid på, försvinner från marknad­en så rasar hela narrativet om ökad efterfrågan på olja, säger Kingsmill Bond, energianalytiker på Carbon Tracker, till The Guardian.

Minskad efterfrågan

Globalt tillverkas idag 335 miljoner ton plast varje år, varav 60 miljoner ton i Europa. Om tillverkningen av plast – som till stor del består av raffinerade oljeprodukter – minskar som följd av hårdare regleringar kan flera miljoner fat olja försvinna från den prognostiserade efterfrågan, vilken redan sjunkit på grund av coronapandemin.

Ett annat stort problem för olje- och plastindustrin är att allt färre länder är beredda att bli dumpningsplats för plast­avfallet. Enligt dokument som The New York times kommit över planerar en grupp bestående av representanter från plast- och oljeindustrin därför en lobbykampanj för att påverka USA:s handelsavtal med Kenya. Syftet är att få Afrikas största ekonomi att lätta upp sin strikta plastlagstiftning, inklusive ett förbud mot plastpåsar.

Globalt importförbud

Kenya hör också till de länder som förra året signerade ett globalt avtal om att sluta importera plastavfall. Bara från USA exporterades år 2019 mer än 450 miljoner ton plastavfall till Kenya och 95 andra länder i världen som enligt den offentliga handelsstatistiken skulle återvinnas. Men eftersom en del plaster är svåra att återvinna hamnar väsentliga mängder istället i hav och vattendrag.

Minskad plastproduktion är med andra ord en stor vinst för miljön, men också för klimatet. För varje ton plast som produceras skapas uppskattningsvis fem ton koldioxid – eller 1,75 gigaton koldioxid per år, enligt The Guardian.

– Det är helt enkelt illusoriskt för plastindustrin att föreställa sig att den kan öka sina koloxidutsläpp samtidigt som resten av världen försöker minska dem till noll, säger Kingsmill Bond till tidningen.

Världens länder vill minska plastavfallet

Den 21 juli klubbade Europeiska Rådet ett beslut som innebär att alla medlemsländer ska betala drygt 8000 kronor (800 euro) per ton för det plastavfall som inte återvinns. Beslutet träder i kraft den 1 januari år 2021.

Störst producent av plastmaterial är idag Kina, som står för nära en tredjedel av världsproduktionen. Det är också det land i världen som använder mest plast. I början av året antog landet sin plan för hur engångsplasten ska minskas. Bland annat kommer plastpåsar som inte är nedbrytbara att förbjudas i större städer i slutet av 2020 och i alla städer i landet 2022.