Klimat.

2016-06-15 19:00
Olle Torpman. Bild: Privat
Olle Torpman.

”Nyliberaler borde vara mer aktiva i klimatfrågan”

Libertarianismen utgör ofta en bromskloss när det gäller politik som ska lösa klimatfrågan. Anledningen sägs vara en motvilja mot statliga insatser, men i en ny avhandling resonerar Olle Torpman att libertarianerna egentligen borde vara mest aktiva i kampen mot klimatförändringar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När en uppföljare till Kyotoavtalet skulle skrivas under i Köpenhamn 2009 var resultatet ett fiasko, enligt många. Olle Torpman, som just hade påbörjat sina doktorandstudier, bestämde sig för att titta på vad som hade hänt, vilka det var som argumenterade för att fortsätta som vanligt. Ofta kom sådana argument från konservativa och liberala håll.

– Om en människa ska vara fri från intrång, förtryck och påverkan från andra och man argumenterar att skatter är ett sådant intrång, då är det inte konstigt att Moderata ungdomsförbundet protesterar mot en skatt på flygbränsle. Tanken där är att skatten hindrar individer från att åka till exempelvis Thailand.

– Även i debatter märks detta – från högern hörs ofta argument om att vi inte ska hindra familjer på landsbygden att köra bil, medan vänsterns argument är mindre individualistiska.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Går ihop med ideologin

Olle Torpman bestämde sig för att titta på libertarianismen, som inom den akademiska och filosofiska debatten likställs med nyliberalismen, och hur synen på klimatförändringar går ihop med ideologins grunder.

– Det är få som har skrivit om libertarianismen och klimatförändringar, och de som har skrivit om frågan argumenterar för att vi inte har ansvar för våra utsläpp eftersom vi i första hand måste vara fria att göra vad vi vill.

– Men det är ungefär som om jag skulle kasta upp en massa knivar i luften och de sedan skulle landa på folk, då är det få som skulle argumentera för att jag inte har ansvar för var knivarna landar, eller att det inte är mitt ansvar eftersom det är många andra som kastar upp knivar i luften.

Läs vidare på nästa sida: En rättighetskränkning

Avhandlingen

Olle Torpmans avhandling heter Libertarianism and climate change och har avlagts vid Stockholms universitet. Avhandlingen finns tillgänglig på universitetets hemsida för den som är intresserad.