Klimat.

2020-05-27 12:02
Kinas president Xi Jinping under folkkongressen. Foto: Andy Wong/TT/AP
Kinas president Xi Jinping under folkkongressen.
Puffetikett
Dagens ETC

Kina slopar BNP-mål – välkomnas av de som hoppas på grön återhämtning

Kina kommer inte att sätta något tillväxtmål för 2020. Istället ska landet fokusera på fattigdomsbekämpning och jobbskapande åtgärder. Beslutet välkomnas av de som hoppas på en grön återhämtning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Vi har inte satt något specifikt mål för ekonomisk tillväxt i år. Detta eftersom vårt land ställs inför faktorer som är svåra att förutsäga på grund av de stora osäkerheterna kring Covid-19-pandemin och utvecklingen av ekonomin och handeln i världen, deklarerade Kinas premiärminister Li Keqiang när landets nationella folkkongress inledde sitt årliga möte i fredags.

Budskapet har tagits emot positivt av de som hoppas på en grön återhämtning av Kinas ekonomi.

”Ett gott tecken”

Som Dagens ETC rapporterat om betraktas Kinas vägval efter coronakrisen som avgörande för världens möjligheter att minska de fossila utsläppen. Kina har haft som mål att fördubbla landets BNP per capita från 2010 till 2020. Målet skulle kräva över sex procent tillväxt under 2020, något som i praktiken omöjliggjorts av pandemin.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

– Att undvika att sätta ett tillväxtmål för 2020 betraktas av många som ett gott tecken att Kina försöker navigera sin ekonomiska återhämtning på ett försiktigt sätt. Det har funnits en stark oro att en jakt på orealistiska mål ska leda till massiva stimulansåtgärder i ohållbara byggprojekt, säger Guoyi Han, senior forskare vid Stockholm Environment Institute, med fokus på hållbar utveckling i Kina.

Vad gör lokala myndigheter?

Än så länge har landets ledning inte utannonserat något massivt stimulanspaket. Den politiska inriktningen förefaller enligt Guoyi Han styras av det som kallas “liu wen” och “liu bao”, sex områden för stabilitet och återhämtning, med fokus på ekonomisk stabilitet och att skydda arbetstillfällen, levnadsvillkor och inhemsk konsumtion. Den största farhågan handlar enligt Gui Han om att lokala myndigheter ges klartecken att satsa på nya kolkraftverk och fossilintensiva projekt.

– Signalerna är uppmuntrande, men än så länge är det för tidigt att säga något bestämt. Den största oron handlar om lokala stöd och stimulansåtgärder, som till stor del kan gå till konventionella infrastrukturprojekt, säger Guoyi Han.

800dagar