Klimat.

2020-07-30 18:44
Humla. Kemiska bekämpningsmedel, klimatförändringar och landskapsförändringar är faktorer som bidrar till att binas och andra pollinatörers livsmiljöer försvinner i snabb takt.  Foto: Michael Probst/AP/YY
Humla. Kemiska bekämpningsmedel, klimatförändringar och landskapsförändringar är faktorer som bidrar till att binas och andra pollinatörers livsmiljöer försvinner i snabb takt.
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Hoppfullt för bin och humlor – svenska kommuner agerar

En tredjedel av våra runt 270 vilda biarter är på väg att försvinna vilket är en stor utmaning för vår matproduktion, skriver Naturskyddsföreningen i en aktuell rapport. Men det finns hopp.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Runt Helsingborg blommar ovanligt många fält den här sommaren. Det beror på att skånska bönder satsar på att odla blommor för humlor och bin bland sina grödor. I Vaxholm har kommunen utvecklat pollineringsplan som ska gynna pollinatörer i den urbana miljön. Kommunen har också tagit fram ett ”rabattrecept” som ska hjälpa dem som arbetar ute i parkerna. I Årjäng byggdes en gammal tågperrong om till en fjärilspark som också innefattar ett stort insektshotell. I Örkelljunga omvandlades ett gammalt grustag till ett biparadis.

Frågan om biologisk mångfald och bevarandet av ett varierat och artrika landskap har blivit en viktig del av jordbrukspolitiken, och sedan fem år finns ett så kallat förgröningsstöd som lantbrukare kan få för att odla på ett sätt som främjar mångfalden. Förhoppningen är att på sikt kunna minska den kemiska bekämpningen av skadedjur genom en balans mellan skade- och nyttodjur.

Många kommuner runt om i Sverige har satt fart för att rädda bina och andra pollinatörer. Tågperronger byggs om, rabattrecept utvecklas och slåtterängar vårdas. Naturskyddsföreningen lyfter i sin nya rapport upp 18 goda exempel från kommuner runt om i landet.

PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC

Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

800dagar