Klimat.

2020-07-28 09:45
 • Eva Sahlin har forskat vid Gröna rehab i Västra Götalandsregionen, en unik rehabiliterande verksamhet för de med stressrelaterad sjukdom som utbrändhet. Där kombineras traditionella terapeutiska rehabliteringsformer som samtal och fysioterapi med naturen, Bild: Christian Youhana
  Eva Sahlin har forskat vid Gröna rehab i Västra Götalandsregionen, en unik rehabiliterande verksamhet för de med stressrelaterad sjukdom som utbrändhet. Där kombineras traditionella terapeutiska rehabliteringsformer som samtal och fysioterapi med naturen,
 • Enligt tre systrar-principen har Mathias samplanterat squash som skuggar jorden och motverkar uttorkning, med majs som ger klätterstöd för ärtor, som i sin tur ger näringsrik kväve till jorden. Bild: Christian Youhana
  Enligt tre systrar-principen har Mathias samplanterat squash som skuggar jorden och motverkar uttorkning, med majs som ger klätterstöd för ärtor, som i sin tur ger näringsrik kväve till jorden.
 • Kolonilotten fungerar som en trädgård och ett lantställe för Francis och Eva. Bild: Christian Youhana
  Kolonilotten fungerar som en trädgård och ett lantställe för Francis och Eva.
 • Nyzeeländsk spenat. Bild: Christian Youhana
  Nyzeeländsk spenat.
 • De rosa-lila luktärterna Franciscus Cupani plockade Eva på Sicilien. Bild: Christian Youhana
  De rosa-lila luktärterna Franciscus Cupani plockade Eva på Sicilien.
 • Eva Brink och Francis Kurisinkal. Bild: Christian Youhana
  Eva Brink och Francis Kurisinkal.
 • Mathias Brorson. Bild: Christian Youhana
  Mathias Brorson.
 • Bild: Christian Youhana
Puffetikett
Dagens ETC

Hoppet växer med odling i kristider: Ger en känsla av kontroll

Världskrisen som vi befinner oss i är utom vår kontroll. Den här påfrestande tiden har fått många att ta i med trädgårdshandskarna och börja odla för fullt.

– Att ha händerna i jorden uppfattas som läkande, säger forskaren Eva Sahlin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Eva Sahlin är forskare inom miljö­psykologi med inriktning på natur och hälsa. Hennes forskning genom åren visar att naturen och trädgården har en läkande effekt vid kriser.

– Att ha händerna i jorden uppfattas som läkande. Det finns spännande teorier kring varför det är så, säger hon.

Människor är i behov av stabilitet. När det vi känner oss hemma i – tryggheten – rasar runt om kring oss och situationen är utom vår kontroll, är odling och trädgårdsarbete något vi kan kontrollera.

– Det är tillfredställande att se att det arbete man utför ger resultat, förklarar Eva Sahlin.

Hon berättar att även blommor påverkar oss. När vi ser dem säger vårt undermedvetna till oss att det kommer att bli mat där och att det finns vatten. Förr fungerade odlande och trädgårdsarbete som en terapeutiskt, ångestdämpande metod för patienter på mentalsjukhus.

– Det ger en verklighets- och tidsuppfattning att bereda jorden, så, vattna, se det växa och skörda. Strukturen hade en positiv och terapeutiskt inverkan, säger Eva Sahlin.

Hon själv har för första gången på tio år återupptagit odlandet av grönsaker, eftersom hon jobbar hemifrån, är pensionär och har mer tid. Nu ska rödbetor läggas in och socker­ärtor in i frysen.

En personlig kris

På koloniområdet i Skärholmen i södra Stockholm, börjar dagen för sångaren Mathias Brorson. Hans kolonilott ligger mitt i området, som omges av Sätraskogens naturreservat. I år har han och hans fru Elisabeth satsat på kolonilotten, då det inte blev någon resa. Hit kommer han dagligen.

Utöver coronapandemin berättar Mathias om en mer personlig kris som fått dem att fokusera på kolonilotten i år.

– Vår yngsta son ska flytta hemifrån. Det är ett omvälvande steg i livet, säger han.

De har alltid haft barn hemma under de snart 25 år som de varit tillsammans. Nu börjar ett nytt kapitel i deras liv.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Mathias beskriver sig själv som en person som nördar in sig i saker. Förutom surdegsbak, matlagning och ölbryggning är det nu matodling som tar mycket av hans lediga tid. Han hämtar inspiration från Youtube och trädgårdsexperten Sara Bäckmo.

Miljömedveten

Mathias har lagt några i stenar i ett lerfat och skapat ett insektsbad. Han täckodlar, alltså placerar gräs och liknande på marken mellan plantorna för att bevara fukten och slippa vattna lika ofta. Det gynnar även insekterna och krypen, motverkar ogräs och tillför näring till jorden. En annan metod han tillämpar är bokashi – en japansk metod för kompostering, där matavfall på kort tid bryts ner med hjälp av mikroorganismer.

Humlor och bin surrar bland stockrosorna. Fem sorters potatis och olika grönsaker som broccoli, majs, squash, lökar, baljväxter och tomater växer här. Mathias berättar att han planterade ett plommonträd här under tidigt 2000-tal, då de också hade kolonilott. De sa upp den efter ett par år, fler år gick och de valde att ställa sig i kö igen. I fjol fick de en lott.

– Då visade det sig vara samma som den vi hade förut, säger Mathias.

Det nu fullvuxna plommonträdet sträcker ut sina grenar över kolonilotten. Mathias poängterar glädjen i att få något växa, att lyckas och att laga mat med något eget. Han berättar om ett av sina mål:

– Jag vill satsa på självhushållande en månad om året.

Den här morgonen skördar han potatis, lök och squash innan han beger sig hemåt för att laga lunch.

En plats för återhämtning

Så här dags är det fortfarande lugnt på koloniområdet. Längs grusgångarna växer hallon- och svartvinbärsbuskar. Blommor i intensiva färger som rött, gult och rosa bryter mot allt det gröna. Flera vita fjärilar fladdrar förbi, mot en annan kolonilott i området, där paret Eva Brink och Francis Kurisinkal odlat silverlök, pumpor och luktärter från Sicilien.

Eva berättar att hon har haft en kolonilott här i 17–18 år och sitter i styrelsen. De spenderar alltid mycket tid på kolonilotten men den har varit särskilt användbar under coronakrisen.

– Vi har någonstans att gå till för att umgås utomhus, fika och prata med andra, säger hon.

– Här sliter vi inte utan det är en plats för återhämtning, njutning och fika, säger Francis.

Likt lottengrannen Mathias komposterar de sina matrester, tillämpar bokashimetoden och täckodlar.

– Det är framtidens odlingsteknik. Maskarna gör jobbet, luckrar jorden. De är nödvändiga, som bina, säger Eva.

Francis plockar hallon som växer på deras kolonilott. De är söta och välsmakande. Han berättar att de gör marmelad på dem. Eva menar att egenodlat smakar så bra för att de fått växa i näringsrik kompostjord. Platsen beskriver de som helande. Här öppnas sinnena och aktiveras för intryck av färger och ljud och stressen rinner av.

800dagar